друкувати


Свердловини з видобутку сланцевого газу американці герметизуватимуть прикарпатськими тампонажними цементами?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-10 03:00:31

В разі досягнення домовленостей про видобуток сланцевого газу на Олеській площі, розташованій на території Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської областей, американська компанія "Шеврон", можливо, використовуватиме для герметизації свердловин тампонажні цементи виробництва ПАТ "Івано-Франківськцемент" (с.Ямниця, Тисменицького району).

Про це розповів вчора Євстахій Крижанівський - ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, який бере активну участь у вивченні можливості видобутку сланцевого газу у Західній Україні. "Сьогодні навколо проблем енергетичної безпеки кожної держави і України зокрема точиться багато розмов. - зазначив він 9 квітня, в ході церемонії підписання угоди між "Івано-Франківськцементом" та данською фірмою “FL Smidth”, - Пов’язуються великі сподівання і надії з видобуванням знову ж таки альтернативного газу - сланцевого газу, де теж є певні побоювання, застереження відносно збереження довкілля, але надзвичайно важливим компонентом є тампонажні цементи, які можна буде застосувати у середовищі видобутку газу або навколишньому середовищі".

Зі слів пана Крижанівського вимоги до тампонажних цементів, які використовуватимуться для герметизації свердловин при видобутку сланцевого газу, є надзвичайно високими, оскільки в цьому випадку густина свердловим повинна бути значно вищою, ніж при видобуванні звичайного газу. Відтак, при застосуванні гідророзриву існує великий ризик впливу силового поля однієї свердловини на інші - сусідні з нею свердловини, для захисту яких і залучаються спеццементи.

Як вже зазначалося, виробництво широкого асортименту тампонажних цементів забезпечить реалізація другої черги модернізації виробництва на ПАТ "Івано-Франківськцемент", відповідно до вказаної вище угоди з “FL Smidth”.

Інформацію Є.Крижанівського підтвердив голова наглядової ради ПАТ "Івано-Франківськцемент" Микола Круць. З його слів, можливість застосування спеццементів з Ямниці взамін американських для видобутку сланцевого газу у Західній Україні вже попередньо обговорювалося з представниками компанії "Шеврон". Між іншим, як стверджує пан Круць, на сьогоднішній день виробництва спеццементів в Україні немає, тому після пуску в експлуатацію нової лінії ямщицьким цементникам випаде честь бути піонерами у цій сфері.

Автор: Сергій БІЛИЙ