друкувати


В Івано-Франківську відбудуться змагання роботів "Roborace" 2012/2013

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-04 04:15:51

6 квітня о 13:00 на 3-му поверсі торгово-розважального комплексу "Велес" відбудеться п’ятий етап відкритого чемпіонату з перегонів роботів "Roborace" 2012/2013, організатором якого є громадська організація "Асоціація Робототехніки" спільно з Галицькою Академією.

У п‘ятому турі змагань візьмуть участь команди з Тернополя, Львова, Чернівців, Івано-Франківська, Білорусії. Попередні етапи чемпіонату з перегонів роботів "Roborace"відбулися в Тернополі, у Коврові (Росія), Чернівцях та Львові за новими правилами, ще більш наближеними до Формули-1. Минулого ркоу змагання вийшло на світовий рівень - у грудні “Roborace” відбулося у Південно-Африканській Республіці у спортивному центрі Університету Кейптауна.

У перегонах "Roborace" все, як на справжніх автозмаганнях. Машини-роботи, долаючи перешкоди, мають проїхати 20 кіл по трасі і прийти на фініш першими. От тільки замість водія машиною керує штучний інтелект - мікропроцесор, а вбудовані датчики дозволяють їй аналізувати умови на трасі і самостійно приймати рішення, як зреагувати на перешкоди, уникнути зіткнень і вписатися у повороти.

З кожним роком роботи стають швидшими і мудрішими, відзначають організатори. "Якщо попередні роки максимальна швидкість машинки сягала 1,5-2 метри на секунду, то сьогодні це вже 5-6 метрів, тож змагання стали набагато динамічнішими і цікавішими", - зауважує Степан Мельничук, завідувач кафедри комп'ютерної та програмної інженерії  "Галицької академії". Вдосконалюючи роботів, студенти комп'ютерних дисциплін розвивають свої знання та практичні навички, що дозволить їм краще самореалізуватися у майбутньому.

Прикарпаття на змаганнях представлятимуть 3 команди. Команда "Галицької академії" вразить глядачів абсолютно оновленим парком роботів, серед яких машина з повним приводом на всі 4 колеса, конкурентів якій на майбутніх змаганнях наразі не передбачається, підкреслює доцент кафедри ком'ютерної інженерії ГА Микола Козленко За кількістю балів, набраних у попердніх етапах франківські команди займають перше місце.

Спонсорами та партнерами виступили: ТРЦ"Велес", MagneticOne, EmagicOne, GalSports, Студія реклами "Резонанс медіа".