друкувати


У Коломиї готуються до фестивалю "Писанка"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-04-03 03:00:26

11-12 травня у Коломиї вже всьоме відбудеться Всеукраїнський фолькльорний фестиваль "Писанка".

До дійства залишилось трохи більше місяця, тож місцева влада, заручившись підтримкою обласного управління культури, активно готуються до приїзду гостей, яких за прогнозами має бути вдвічі більше як минуло річ.

Днями відбулося засідання організаційного комітету. Чим будуть дивувати туристів та гостей свята знають наші кореспонденти.

Від традиційного сценарію фестивалю організатори відходити не будуть. Проте обіцяють декілька цікавих доповнень. В рамках фестивалю в середмісті буде організовано виставку-продаж різних видів декоративно-прикладного мистецтва майстрів народної творчості, а щоб вироби народних умільців не затьмарювали пластикові товари, однією з умов фестивалю міський голова визначив - недопущення в середмісті продажу, так званих. китайських іграшок та сувенірів з пластмаси. Акцент будуть робити на автентичності та українських традиціях.

"Фестиваль набуває розмаху, його знають в світі і для нашого міста - це велика гордість. Ми можемо презентувати місто і презентувати наш музей писанкового розпису. Звичайно все що пов’язано з цим фестивалем - це наші традиції, наші народні вірування, наші великодні свята та наші християнські звичаї і традиції є основою фестивалю", - розповідає Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури Коломийської міської ради.

На фестивалі очікують чималу кількість народних колективів та сольних виконавців. Як запевнив Володимир Федорак, кожен район області буде представляти свої традиції святкування Великодня. Основне дійство проходитиме на сцені біля музею писанкового розпису. Вже подали заявки на участь в фестивалі колективи з Донеччини, Запоріжжя, а також з сусідніх держав. Делегації з Польщі, Угорщини та Румунії вже підтвердили свої заявки.

"Збереження та популяризація українських традицій зокрема писанкарства та декоративно-ужиткового мистецтва - це дійсно унікальна справа, яку треба робити постійно. Крім того збереження секретів народних промислів і зокрема писанкового розпису є дуже важливим для нас на сьогодні. Важливо передати ці вміння і ці навики молодому поколінню. Тобто тут стоїть питання № 1 популяризація писанкового розпису та наших українських народних Великодніх традицій, але разом з тим і передача цього національного коду підростаючому поколінню українців", - наголосив начальник управління культури Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак

Окрім того фестиваль покликаний привернути увагу туристів не лише з України, а й закордонних поціновувачів українського мистецтва писанкарства. Для гостей протягом двох фестивальних днів буде проведено безліч цікавих майстер класів та різноманітних виставок, які, як обіцяють організатори задовольнять смаки найвибагливіших поціновувачів прекрасного.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"