друкувати


Андрій Волощук: "Три депутати вирішують проблеми громади 50-тисячного міста"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-27 04:20:46

У рамках програми "Відкритий світ", що створена та фінансується за сприяння бібліотеки Конгресу США, делегація з України відвідала далекий континент. Головна мета програми "Відкритий світ" - зміцнення взаєморозуміння та співпраці між Україною та Сполученими Штатами шляхом обміну досвідом та ідеями між українськими лідерами та їхніми американськими колегами.

Програма "Відкритий світ" є єдиною програмою обмінів законодавчої гілки влади Сполучених Штатів і отримує щорічне фінансування від Конгресу США.

Варто зазначити, що в Україні програма діє понад 10 років, а ті, хто завдяки їй мав можливість побувати за кордоном, нині активно впроваджують отримані знання на практиці.

Цьогоріч у складі української делегації понад 40 депутатів різних рівнів віком до 35 років змогли ознайомитися з устроєм США, серед них і депутат Коломийської міської ради Андрій Волощук.

Перші два дні візиту делегація перебувала у Вашингтоні. Для українців провели екскурсію столицею. Під час прогулянки містом наші краяни поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченкові, який встановлено у столиці США.

У Вашингтоні учасники програми мали змогу побачити Білий Дім, а також Верховний Суд. Побували вони і в Бібліотеці Конгресу. В одному з конференц-залів цієї величезної споруди депутатам з далекої України прочитали лекцію про історію державотворення у США.

Після трьох днів у Вашингтоні на українську делегацію чекали відвідини різних штатів. Андрієві Волощуку випала нагода побувати у штаті Юта, де не так давно у Солт-Лейк Сіті відбувалася зимова Олімпіада. Жили українські політики в американських сім’ях і щодня мали насичену програму зустрічей.

Депутат розповідає, що за обмежений проміжок часу вдалося зустрітись з представниками різних гілок влади, громадських організацій, відвідати навчальні заклади та музеї. Під час численних зустрічей у американських посадовців виникало чимало запитань щодо системи місцевого самоврядування в Україні, політичної та економічної ситуації, не менше запитань мали і українці. 

"Коли волонтер Корпусу Миру Майкл Ву запропонував мені поїхати до Сполучених Штатів Америки, я, звичайно, погодився, адже це була можливість отримати неабиякий досвід та подивитися на колиску демократії. Сподіваюсь, що отримані знання зможу втілити і в Україні", - каже А. Волощук.

Молодого політика доволі сильно здивувала система місцевого самоврядування, адже в штаті Юта він перебував у місті Ора, яке має приблизно 50 тисяч населення і там є всього три депутати міської ради, які отримують заробітну платню та вирішують усі місцеві проблеми. Мер міста в Америці - людина позапартійна, його функції здебільшого публічні, наприклад, провести офіційний прийом. Цікаво, що містом керує… інша людина - "сіті-менеджер", котра закінчує університет за відповідною спеціальністю. Відтак зарплата у мера маленька, а от "сіті-менеджер" отримує набагато більше, ніж мер.

Головна відмінність від нашого самоврядування у тому, що бюджети американських міських рад формуються на місцях і не залежать, як у нас, "від центру". Усі податки, сплачені місцевими підприємцями, залишаються, і усі кошти витрачаються на розвиток власної інфраструктури.

"Що ще вразило, так це те, що всі депутати, мер міста переважно старшого віку, молоду особу серед них зустрінеш вкрай рідко, адже місцеве самоврядування в Америці не приносить дохід, воно скоріше є можливістю для самодостатніх бізнесменів попрацювати на добробут свого міста і країни. Якщо порівняти саму процедуру прийняття рішень, то особливих відмінностей немає. Єдине, що в Америці відсутнє як таке поняття комісій. Тобто, на засідання сесії приходять люди, виступають перед громадою, а вже три депутати, керуючись виключно законодавством, а не емоціями, приймають рішення. З одного боку здається, що така невелика кількість народних обранців - це добре, але застосувати це в Україні, як на мене, неможливо. В нашій країні це, напевне, породило би ще більшу корупцію", - розповідає А. Волощук.

Чому ж справді позаздрив молодий депутат, так це системі електронного документообігу. Адже у США не побачиш черг у державних установах, а необхідні документи з різноманітних реєстрів, оплату послуг та чимало інших паперових справ можна вирішити сидячи вдома перед екраном монітора. "Таким чином, по-перше - відсутня можливість корупції, по-друге - зменшена кількість чиновників та їх відповідальність працювати у відповідності до термінів та норм Закону, по-третє - це зручно і комфортно для людей. Як на мене, то введення електронної системи документообігу - це першочергове завдання для України", - наголошує Андрій.

"Нам треба активніше запозичувати досвід Сполучених Штатів Америки, і те краще, що в них утворювалося століттями, впроваджувати в Україні. Актуальним є питання децентралізації влади, адже світова практика показує, що громада стає набагато успішнішою, коли податки залишаються на місцях, а питання розподілу коштів та визначення пріоритетів розвитку повністю в руках громади того чи іншого міста, а не керівників країни. До речі, основний обов’язок працівників міської ради в США - максимально сприяти приватному бізнесу, надаючи інформацію про кредити, супроводжуючи реалізацію бізнес-ідей, а не паперові проблеми видачі довідок", - наголошує А. Волощук.

Після повернення на Батьківщину учасники стажування з ентузіазмом розповідають своїм колегам про можливості місцевого самоврядування та про необхідність реформування в Україні.

"Американці, коли хочуть щось змінити, виходять на вулиці і вимагають дотримання своїх прав і свобод, нам треба ще повчитися у них згуртованості. Найбільше ж українцям треба перестати боятись чиновників, адже вони отримують заробітну плату з наших податків, тож по суті ми їх утримуємо і вони зобов’язані захищати наші права та працювати заради нашого добробуту", - переконує Андрій.

"Мені, звичайно, було дуже цікаво подивитися на життя з середини в іншій країні. Чимало стереотипів про Америку в мене розвіялось. Я зрозумів, що Сполучені Штати - це справді колиска демократії, де верховенство права і законів - головне! Україні є чому повчитися і до чого прагнути. Наша країна порівняно молода, нам є куди рости. І, звичайно, Україні не треба копіювати систему місцевого устрою Сполучених Штатів, але найкращий досвід потрібно все-таки запозичати і впроваджувати, адже такі речі, як електронний документообіг та децентралізація влади, реально впровадити за доволі короткий термін. Як казав геній українського народу Тарас Шевченко, ми повинні і чужого навчатись, і разом з тим свого не цуратись".

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, тижневик "Коломийські ВІСТИ"