друкувати


Обдаровані діти Прикарпаття відтепер мають свій центр

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-14 01:00:33

В Івано-Франківську відкрили регіональний центр інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України. Мета новоствореного закладу - допомагати педагогічним працівникам краю створювати в школах сприятливе середовище для розвитку задатків та здібностей кожної дитини.

До Івано-Франківська на відкриття регіонального центру завітав директор інституту обдарованої дитини Національної академії педагогічних наук України Володимир Камишин. Він зауважив, що їхній інститут не може охопити чотири мільйони обдарованих дітей, які живуть в кожному населеному пункті нашої країни. На часі — відкриття в усіх областях України регіональних центрів. Крім того, є певна диспропорція, адже основна наукова, культурна думка сконцентрована у великих містах, а обдаровані діти є всюди, тому й регіональні центри інституту обдарованої дитини повинні бути всюди. Наразі створено регіональні відділення інституту в десяти областях України. "Ми як інститут, який опікується обдарованими дітьми, розробляємо відповідні методики, технології тощо. і ми зацікавлені в тому, щоби наші та світові напрацювання доходили безпосередньо до освітянської громади, вчителів, методистів та дітей. Ми орієнтуємося на тих, хто працює з вчителями, студентами - майбутніми вчителями, для того, щоби вони з самого початку володіли певними технологіями, знаннями, що треба робити з обдарованою дитиною", - констатує В. Камишин.

За словами Володимира Камишина, робота з обдарованими дітьми насамперед повинна базуватися на психологічній діагностиці. "Щоби визначити індивідуальний шлях розвитку дитини, недостатньо лише продіагностувати цю дитину, треба продіагностувати всіх, з ким вона спілкується - батьків, вчителів та всіх однокласників. У нас є відповідна програма, яка дозволяє це зробити за декілька хвилин по всій школі", - підсумовує науковець.

Завідувач Івано-Франківського регіонального центру інституту обдарованої дитини Оксана Микитин каже, що заклад впроваджуватиме інноваційні проекти та програми інституту обдарованої дитини. На її думку, на розвиток обдарованості в кожної дитини впливає два фактори - спадковість та середовище. Мета івано-Франківського регіонального центру інституту обдарованої дитини створити в кожному навчальному закладі області умови для якнайкращого розвитку талановитої молоді.

"Ми співпрацюємо з інститутом післядипломної освіти, який якраз займається підвищенням кваліфікації педагогів краю і збираємо все найкраще, що з’являється в науці, і будемо це впроваджувати в регіоні, - зазначає Оксана Микитин. - Ми працюємо на область, на запити регіону - консультуємо, проводимо семінари-практикуми і навчаємо молодих педагогів працювати саме з обдарованими дітьми. і найосновніше - хочемо залучити до цього батьків. Щоби вони подивилися на своїх діток новими очима, прийняли їх такими, якими вони є, зуміли побачити їхні здібності, які їхні дітки успадкували від них. Ми будемо допомагати ці здібності виявляти, діагностувати та складати індивідуальні програми для кожної дитини, щоби вона розвивалася на радість батькам і для успіху на своєму життєвому шляху.

Оксана Микитин наголошує на тому, що відкриття такого центру на Прикарпатті є дуже актуальним. На її думку, обдарована дитина та, що має певні успіхи та досягнення у найрізноманітніших сферах. "Це як снігова куля - задатки, здібності, обдарованість, талант і геніальність. Можна розвивати різні задатки, здібності - головне побачити їх та правильно спрямувати", - наголошує завідувач регіонального центру.

- Нестачу мудрих дітей відчувають і школи, і університети, - каже ректор ПНУ ім. В. Стефаника Ігор Цепенда. - Ми женемося за кількістю, не відчуваючи якості. і значною мірою це впливає не лише на наш статус в університеті, Україні та світі, але знижує рівень знань наших викладачів, тому що немає мотивації, немає з ким працювати. і це проблема номер один. "Сірість" створює такі умови, які не дають можливості талановитим студентам реалізовувати себе. Тому від дошкільного закладу протягом навчання в загальноосвітній школі до університету обдарована дитина має бути під опікою. На тих дітей потрібно звернути увагу і створити всі умови, щоби вони могли себе реалізувати.

Джерело: Газета "Галичина"