друкувати


На Івано-Франківщині відбулося чергове засідання обласної комісії ТЕБ та НС

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-01 01:00:21

27 лютого на Івано-Франківщині відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На порядок денний було винесено ряд важливих питань, які стосуються безпеки мешканців нашого краю.

Про вжиття заходів щодо запобігання пожежам та загибелі людей на них поінформував присутніх начальник Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області Олег Масляк. Як зазначив Олег Михайлович, в області впродовж останніх двох років різко зростає кількість пожеж. Зокрема, у 2012 роцi зареєстровано 2072 по­жежі, що на 22,4 % більше, ніж у 2011-му. У вогнi загинула 61 людина (проти 72 - у 2011 році), ще 61 особа отримала опiки рiзного ступеня важкості та отруєння продуктами горiння. Вогнем знищено та пошкоджено 1150 будiвель, 369 тон грубих кор­мiв, 139 одиниць автотранспортної техніки. Матерiальнi втрати від пожеж склали понад 33,7 млн.грн.

Як свідчить детальний аналіз, пожежі із загибеллю людей на них виникають здебільшого у сільській місцевості. Основною причиною пожеж з травмуванням та загибеллю людей на них є необережне поводження з вогнем самих потерпілих. Найбільш незахищеною категорією населення є люди похилого віку. До групи ризику входять також особи без певного місця проживання та ті, що зловживають спиртними напоями. Також суттєво підвищує рівень небезпеки самовільне випалювання населенням сухої трави, листя та сміття на відкритих територіях, поблизу лісових масивів. Із зазначеної причини в минулому році виникло понад 30% від загальної кількості пожеж. Пожежі в природних екосистемах за сприятливих погодних умов швидко охоплюють значні площі та створюють небезпеку для громадян, загрожують лініям електропередач, системам газопостачання, лісовим масивам.

За результатами доповіді Олега Масляка та з урахуванням її обговорення, комісія вирішила: головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення активізувати роботу серед населення щодо профілактики пожеж, загибелі і травмування людей на них. Для цього залучати представників депутатського корпусу, фахівців районних (міських) відділів Управління Держтехногенбезпеки в області, районних служб цивільного захисту, працівників соціального захисту, освіти і науки, органів внутрішніх справ, житлово-комунального господарства, представників добровільних пожежних формувань, громадських організацій, медичних установ, релігійних конфесій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Також через засоби масової інформації організувати інформування населення щодо необхідності дотримання заходів пожежної безпеки і заборони випалювання сухої трави, сміття на відкритих територіях.

Підсумовуючи засідання, перший заступник голови обласної комісії ТЕБ та НС Володимир Стебницький закликав усіх присутніх з відповідальністю поставитися до виконання покладених на них завдань.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області