друкувати


Виявлені в НДІ "Гірліс" радіоактивні препарати виявились не такими вже й страшними

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-03-01 09:00:46

Рятувальники, санітарні лікарі, співробітники міліції та СБУ з’їхалися днями до лабораторії екології та захисту лісів Українського науково-дослідного інституту "Гірліс", що в Івано-Франківську, по вулиці Грушевського.

Причиною ажіотажу стала знахідка, яка трапилась працівникам лабораторії просто на їх робочому місці, а саме: радіоактивні препарати та ще й у кількості 31 одиниця.

Про своє "відкриття" науковці УкрНДІ одразу ж повідомили управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області. На місце терміново виїхали мобільні оперативні групи УДСНС та служби цивільного захисту у м. Івано-Франківську, група радіаційного, хімічного та біологічного захисту аварійно-рятувальної частини Аварійно-рятувального загону спецпризначення УДСНС, черговий караул Державної пожежно-рятувальної частини №1 м.Івано-Франківськ, працівники Управління державної санітарної служби в Івано-Франківській області, міліціонери та співробітники СБУ.

В ході вивчення виявлених матеріалів з’ясувалось, що вони залишились там ще з часів, коли вказане приміщення займала радіологічна лабораторія того ж НДІ. Власне радіоактивними матеріалами виявились чотири посудини Марінеллі з калібровочним препаратом для гамма-спектрометра СЕГ-05 та одне контрольне джерело іонізуючого випромінювання для цього приладу.

Співробітники групи радіаційного, хімічного та бактеріологічного захисту аварійно-рятувальної частини АРЗ СП УДСНС провели у приміщеннях лабораторії та у коридорі Інституту радіаційну розвідку, яка не вивила жодного перевищення потужності еквівалентної дози гамма-випромінювання. Потужність еквівалентної дози гамма-випромінювання у всіх приміщеннях становила 0,10 - 0,11 мкЗв/год, що не перевищує природного фону для нашої місцевості, тому проведення евакуації та рятувальних робіт було визнано недоцільним.

Як свідчать висновки фахівців Західної Державної інспекції з ядерної і радіаційної безпеки Держатомрегулювання та Державної установи "Івано-Франківський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби України" калібровочні матеріали, що перебували у чотирьох виявлених посудинах Марінеллі є звільненими від регулюючого контролю і не потребують захоронення як радіоактивні відходи. Натомість контрольне джерело фахівці тимчасово вилучили для подальшого вивчення питання щодо належності його до радіоактивних відходів.

Автор: Сергій БІЛИЙ