друкувати


Юридичні особи-власники житла подають податкову декларацію до 1 лютого

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-28 09:00:28

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, запровадженого з 1 січня 2013 року, згідно з нормами Податкового кодексу України крім фізичних осіб є також юридичні особи, у власності яких знаходяться об`єкти житлової нерухомості.  

Житлова площа, яка підлягає оподаткуванню, розраховується юридичними особами самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт.  

До 1 лютого 2013 року юридичні особи, у власності яких знаходиться житлова нерухомість, яка підлягає оподаткуванню, повинні подати до податкових органів за місцезнаходженням об`єкту оподаткування податкову декларацію. У цій декларації визначається річна сума податку станом на 1 січня звітного року з розбивкою рівними частками поквартально.  

Сплачувати податок на нерухоме майно юридичні особи повинні щоквартально, до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, тобто до 30 квітня, 30 липня, 30 жовтня та 30 січня наступного року.  

Якщо платник податку - юридична особа протягом року придбає об'єкт житлової нерухомості, то він повинен протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт подати декларацію до відповідного податкового органу.  

У разі переходу права власності на об'єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування. А новий власник починає обчислювати податок на нерухомість за придбаний об`єкт починаючи з місяця, в якому у нього виникло право власності.

Джерело: Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Коломийської ОДПІ