друкувати


Всеукраїнська акція для осіб з інтелектуальною недостатністю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2013-01-23 01:00:29

До 1 березня 2013 року буде відомо, чому немає черг із осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальної недостатності на отримання послуг із підтриманого проживання, абілітації, представництва інтересів?

У січні - лютому 2013 року у 25 регіонах України проходитиме Всеукраїнська акція "Сприяння органам соціального захисту у визначенні потреб населення адміністративно-територіальних одиниць у соціальних послугах", організатором якої виступає ВГО "Коаліція захисту прав інвалідів та осіб з інтелектуальною недостатністю". Передумовою проведення акції стало прийняття Міністерством соціальної політики Наказу №648 стосовно визначення потреб населення певної адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах. Наказом передбачено, що у січні-лютому кожного року визначається потреба населення адміністративно-територіальної одиниці у соціальних послугах для планування відповідних коштів на наступний рік. 

У той же час, запропонована методика визначення потреб не дає можливості претендентам на отримання соціальних послуг, у тому числі людям з інтелектуальною недостатністю (далі - з ІН), добитися врахування власних потреб: потенційні користувачі соціальних послуг не знають про ініціативу держави, не отримали запитів з боку державних органів стосовно можливих потреб, як наслідок - не подають відповідних заяв до місцевих органів соціального захисту. Виходить замкнене коло: наказ створено для забезпечення якісних послуг для населення, і водночас, думку самих людей про їхні потреби не запитують. У результаті, відсутність заявлених потреб від населення свідчить про те, що їх не існує, а значить, і кошти державі планувати не треба. 

Ціль акції - захистити права людей з ІН та їхніх родин на забезпечення якісних і доступних соціальних послуг, які дійсно відповідають їхнім потребам і які гарантовано пунктом 2А статті 28 ратифікованої в Україні Конвенції про права інвалідів ООН. Також акція допоможе виявити спроможності держави визначити і задовольнити потреби населення певного населеного пункту в соціальних послугах. 

В акції візьмуть активну участь батьки та законні представники людей з ІН у 25 куточках України - очікується залучення близько 34 тис сімей. Їх діяльність на місцях будуть координувати громадські організації - члени ВГО "Коаліція", загальна кількість яких становить 113 організацій. 

Під час акції планується: 1) написання та подання масових заяв батьками й законними представниками людей з ІН до місцевих управлінь праці та соціального захисту із проханням врахувати ними зазначені потреби; 2) підготовка та подання листів до регіональних управлінь праці та соціального захисту на місцях із визначеною потребою осіб з ІН певної адміністративно-територіальної одиниці і запитом, чи було враховано дану потребу; 3) узагальнення кількісних показників заявлених потреб та лобіювання інтересів осіб з ІН на національному рівні.

Проведення даної акції в м Коломиї доручено Коломийському міському благодійному фонді підтримки дітей та молоді з інтелектуальною обмеженістю ” Крокус”

Додаткова інформація за телефоном: (044) 496 52 92. 

Джерело: Всеукраїнська громадська організація "Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю"