друкувати


Святкуйте розважливо і не створюйте дискомфорту іншим

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-31 11:26:21

Кінець грудня – перша половина січня – пора Новорічних та Різдвяних свят, які супроводжуються масовими гуляннями та відпочинком молоді.

Традиційно у населених пунктах, навчальних закладах області будуть проводитись обрядові вистави, святкові концерти, театральні постановки, вертепи тощо. Керівництву навчальних закладів необхідно звернути у ці дні увагу, в першу чергу, на дотримання правил пожежної безпеки. Окрім того, а це стосується вищих навчальних закладів, по закінченню вистав молодь може збиратися для спільного святкування заходів, що супроводжується вживанням алкогольних напоїв. Нерідко це призводить до порушень громадського порядку.

У зв’язку з цим міліція громадської безпеки області радить адміністраціям вузів при кожному навчальному закладі створити групи з числа керівників закладів освіти, культури, громадськості, членів батьківських комітетів, молодіжних організацій для підтримання правопорядку, контролю за поведінкою молоді, у тому числі під час відпочинку.

У випадку організації під час канікул екскурсій та туристичних подорожей радимо користуватися послугами офіційних перевізників, технічна справність автотранспорту яких буде перевірена працівниками державтоінспекції.

З метою недопущення випадків травматизму на Новорічні та Різдвяні свята попереджаємо про небезпеку використання неліцензійних піротехнічних засобів. Наголошуємо на дотриманні заходів безпеки під час використання салютних установок, фейєрверків, які дозволяється запускати на відстані від людей та житлових будинків, а самі прилади мають бути надійно зафіксовані.

Особливо небезпечними діями є запалювання петард та їх закорковування у пляшки з-під шампанського. Гучний вибух супроводжується розлітанням на декілька метрів осколків скла, яким можуть бути травмовані перехожі. Звертаємо увагу на те, що за подібні дії настає не тільки адміністративна відповідальність за дрібне хуліганство, але й кримінальна – за спричинення тілесних ушкоджень та хуліганські дії.

Не слід забувати і про заходи особистої безпеки і збереження свого майна. Як засвідчує досвід минулих років, у новорічні та різдвяні дні можуть учинятися пограбування громадян, незаконні заволодіння транспортними засобами, а також дорожньо- транспортні пригоди. Відтак радимо: відпочинок проводити у колі родини або друзів, у нічний час не ходити поодинці вулицями, особливо після вживання алкогольних напоїв, а користуватися послугами таксі. Пам’ятайте, що найкращий спосібпопередити пограбування – не провокувати грабіжника. Тому, якщо ви опинилися вночі самі, оминайте неосвітлені і малолюдні місця, не демонструйте, який у вас «крутий» мобільний телефон, а дівчатам радимо не ховати у сумочках золоті вироби та не носити при собі велику суму грошей.

Для водіїв автотранспорту є єдина порада – у святкові дні якнайменше використовуйте власний транспорт. Приїхавши до когось у гості, не залишайте автівку у неосвітлених дворах будинків. А для тих, хто любить випити, наголошуємо: п’яний водій за кермом – той же злочинець, адже ніхто не може гарантувати, що керування напідпитку не призведе до лиха.

У період святкувань міліція працюватиме у посиленому режимі і вживатиме усіх заходів для того, щоб мешканці краю могли відсвяткувати Новий рік та Різдво Христове спокійно і у безпеці. Міліція Прикарпаття бажає краянам щасливого Нового року!

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області