друкувати


Унікальні бойківські вишивки увічнила Дарія Петречко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-24 01:00:24

У конференц-центрі долинського краєзнавчого музею "Бойківщина" відбулася презентація альбому "Вишивані скарби Бойківщини. Західний регіон" голови обласного товариства "Бойківщина" Дарії Петречко. На зустріч з автором прибуло багато поціновувачів бойківської вишивки та й вишивки загалом, долинян і гостей Долини.

Пані Дарія розповіла присутнім на святі про мамину "чарівну скриню-куфер", в якій зберігався найцінніший на той час скарб — вишивки, про те, якими складними шляхами йшлося до мети — створення збірки бойківської вишивки та висловила щиру вдячність усім однодумцям, тим, хто долучився до цієї нелегкої праці. Авторка також наголосила, що обкладинку альбому прикрашає світлина із зображенням насправді унікальної жіночої сорочки, яку вже вдруге вона ніде не знайшла, а саме: із застібкою на плечі, про яку її мама розповідала, що саме такі сорочки вишивали у давнину.

Ілюстрованому виданню надає значної ваги наукове дослідження етнографа і дослідника бойківського краю Наталії Кляшторної про вишиту сорочку на Західній Бойківщині "Найближча до неба і тіла". Завдання розкрити значення кольорів та знаків для бойків ставила перед собою Христина Дувірак у статті "Символізм бойківських вишивок". Дві праці немовби доповнюють одна одну і спонукають замислитися кожного, хто візьме цю книгу до рук, над тим, якими ж є наші етнокорені, як одягалися в сиву давнину наші бойківські родини. Не залишать байдужим читача і вірші та пісні митців поетичного слова, які, підкреслюючи неповторність кожної вишивки та приваблюючи до світу бойківської краси, прикрашають сторінки колоритної збірки.  

Переглядаючи унікальну працю Дарії Петречко, слід зауважити, що збірка бойківських вишивок сформована так, що на кожній сторінці поряд із старовинними та сучасними світлинами, взірцями вишивок розміщено і зразки відновлених орнаментів.

У мистецькому альбомі, який буде доступним і цікавим не лише для українського, а й для польського читача, окрім колекцій бойківської вишивки на старовинних та сучасних світлинах, орнаментів і фотовзірців бойківської вишивки, висвітлено також колекції давньої бойківської ноші та притаманні для них старовинні й для порівняння — сучасні бойківські прикраси. Приділено увагу не лише жіночій та чоловічій, а й дитячій вишиванкам.

Автор: Тетяна ГНАТКОВСЬКА
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА