друкувати


За ґратами українцям хочуть спростити життя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-21 03:00:04

Міністерство юстиції запропонувало пом'якшити деякі норми Кримінально-виконавчого кодексу щодо утримання ув'язнених, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Засудженим хочуть дозволити використовувати мобільний телефон, а також дозволити позачергові побачення для реєстрації шлюбу.

"У нас виходить, що засуджені мають право користуватися телефонами, а технічних можливостей для цього недостатньо. Тому буде правильним узаконити подібну практику", - пояснив помічник голови Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко.

На його думку, час використання мобільних телефонів буде регламентовано. У планах введення журналу фіксації розмов.

Правозахисники задоволені запропонованими нововведеннями. Вони відзначають, що дозвіл користуватися мобільним телефоном підготує правопорушника до повернення на свободу.

Згідно з законопроектом, ув'язнений отримає право на позачергове побачення для реєстрації шлюбу. Андрушко вважає, що це буде стимулювати законослухняну поведінку.

Також передбачається зміна механізму переводу засудженого до довічного ув'язнення у звичайні житлові приміщення колонії. Зеків будуть переводити в такі приміщення після 20 років перебування в камері максимального рівня безпеки.

Зараз після 15 років перебування в камері максимального рівня безпеки засуджений може бути переведений в загальну камеру, і лише через 5 років - в загальні житлові приміщення.

Законопроект був схвалений Кабміном і направлений на розгляд у Раду.

Джерело: ТСН