друкувати


У Івано-Франківську триває навчання лікарів-радіологів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-13 04:00:37

Цими днями у Івано-Франківській Центральній міській клінічній лікарні перебувають лікарі-радіологи з Амстердаму (Голландія), Луганська, Києва, а також провідні рентгенологи Івано-Франківська. Вони проходять навчання на презентованому нещодавно динамічному волюметричному комп’ютерному томографі, щоб мати змогу використовувати новітнє обладнання з найкращою ефективністю.

Як розповідає завідувач рентген-кабінетом ЦМКЛ Ігор Соколовський, навчання відбувається у трьох розрізах:

- перфезійні обстеження головного мозку на предмет знаходження пухлин;

- найсучасніші дослідження серця, які на сьогодні проводять лише в деяких країнах Європи і в Японії і які дають змогу зробити прогнозування ймовірних серцево-судинних захворювань, особливо ішемічної хвороби та інфаркту міокарда;

- обстеження товстого кишківника на предмет наявності пухлин. Під час таких обстежень комп’ютер дає можливість без механічного проникнення в порожнину товстої кишки бачити її внутрішню поверхню і виявляти різноманітні захворювання.

Комп’ютерний томограф, який уже декілька місяців працює в Центральній міській клінічній лікарні, є не лише унікальним обладнанням, адже апаратів такого рівня є лише декілька у світі. Новітні процедури, які медики вивчають цими днями, вперше запроваджуються не лише у Івано-Франківську, але й взагалі на території України.

Голландець Рой Верлан каже: "В основному сьогодні йдеться про дослідження головного мозку. Завдяки властивостям томографу і швидкості його роботи, ми зможемо на протязі 10 хвилин зробити прогноз стану здоров’я пацієнта на найближчий час. Дослідження серця дасть можливість сказати, чи загрожує людині інфаркт чи ні. Пацієнт, знаючи про таку вірогідність, може провести профілактичне лікування чи змінити спосіб життя, щоб уникнути можливих проблем".

Головний лікар Івано-Франківська Тарас Масляк зауважує, що таке навчання далеко не останнє. До ЦМКЛ ще декілька разів будуть приїжджати спеціалісти з різних країн, щоб навчити наших лікарів-рентгенологів при діагностиці пацієнтів, використовувати усі функції комп’ютерного томографу.

Джерело: Центральна міська клінічна лікарня м.Івано-Франківська