друкувати


Щодо направлення запитів органами Держфінінспекції підконтрольним установам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-12 05:08:06

Останнім часом встановлено випадки неправомірного збирання інформації невстановленими особами від імені ГоловКРУ України шляхом направлення до підприємств, установ та організацій запитів про надання інформації на електронну адресу на підробних бланках ГоловКРУ. Про це на брифінгу для журналістів повідомила начальник Коломийської об’єнаної державної фінансової інспекції Зоряна Михалушко, яка в зв’язку з цим роз’яснила наступне.

Для обслуговування державних установ та організацій України, що здійснюють свою діяльність у відповідності до чинного законодавства України, призначений домен GOV.UA. Зважаючи на це електронні адреси Держфінінспекції зареєстровані на вказаному домені, а саме Державної фінансової інспекції України - postmast@dkrs.gov.ua, Державної фінансової інспекції в Івано-Франківській області - main@dfi.if.gov.ua., Коломийської об’єднаної державної фінансової інспекції - 840@dfi.if.gov.ua.

Право підпису на офіційних документах мають начальник або заступники начальника відповідної Держфінінспекції.

Органи Держфінінспекції не використовують бланки неіснуючих на сьогоднішній день установ - ГоловКРУ України, КРУ в Івано-Франківській області, а також КРВ у Городенківському, Снятинському районах та Коломийського РР КРВ.

Наприкінці минулого року, нагадала Зоряна Михалушко, відповідно до Указу Президента України від 09.12.2010 №1085 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" ГоловКРУ України реорганізовано у Державну фінансову інспекцію України, а згідно постанови Кабінету Міністрів України від 20.07.2011 №765 "Про утворення територіальних органів Державної фінансової інспекції" КРУ в Івано-Франківській області реорганізовано у Держфінінспекцію в Івано-Франківській області.

У рамках реорганізації у складі Держфінінспекції в області утворено 5 територіальних структурних підрозділів, одним з яких є Коломийська об’єднана державна фінансова інспекція, яка створена шляхом реорганізації КРВ в Городенківському, Снятинському районах та Коломийського РР КРВ.

Але не дивлячись на організаційні зміни, функції та завдання не змінилися.

Головним завданням Держфінінспекції, і надалі залишається здійснення контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням, станом і достовірністю обліку і звітності в органах виконавчої влади, державних фондах, бюджетних установах і у суб'єктів господарювання державного сектору економіки, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують державне чи комунальне майно.

На виконання Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентноспроможна економіка, ефективна держава", якою передбачено зменшення регуляторного тиску на суб’єктів господарювання, Держфінінспекцією здійснються заходи щодо удосконалення існуючого порядку планування контрольно-ревізійної роботи.

В рамках цієї роботи, з метою якісного відбору об'єктів контролю для включення їх до планів, органи Держфінінспекції направляють запити підконтрольним об'єктам про надання копій звітних бухгалтерських документів (балансу, звіту про результати фінансової діяльності, звіту про надходження та використання коштів загального фонду, реєстру укладених договорів тощо) та проводять попередній аналіз їх фінансово-господарської діяльності; враховують результати попередніх контрольних заходів, інформацію від правоохоронних органів та іншу публічну інформацію про факти зловживань.

Після проведеного аналізу, у разі значної кількості ризикових фінансових операцій, які негативно вплинули або можуть вплинути на рівень управління фінансово-господарською діяльністю суб'єкта господарювання, досягнення ним поставлених цілей і виконання завдань, ефективність використання ресурсів, результати фінансово-господарської діяльності, а також на можливі резерви підвищення ефективності та поліпшення фінансових і виробничих результатів діяльності, приймається рішення про включення даного суб'єкта господарювання до щоквартального плану.

І на завершення, Зоряна Михалушко звернула увагу, що у разі надходження до підконтрольних установ, підприємств і організацій від органів Держфінінспекції запитів, що не відповідають вищезазначеним вимогам, доцільно про такі запити проінформувати Держфінінспекцію в Івано-Франківській області або Коломийську об’єднану державну фінансову інспекцію.

Джерело: Прес-служба Держфінінспекції в Івано-Франківській області