друкувати


Працівники Карітасу зустрілися зі студентами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-12-10 11:00:23

Залучення молодого покоління до волонтерської діяльності – це мета, яку переслідували працівники проекту "Домашня опіка" БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії".

Вони провели семінар "Облаштування життєвого простору та контроль життєвих показників хворого" зі студентами Коломийського інституту ДВНЗ "Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника".

Семінар відбувся у приміщенні інституту. В ньому взяли участь 24 студента напряму підготовки "Початкова освіта".

Про історію виникнення та діяльність МБФ "Карітас" розповіла Оксана Поясик, керівник проекту "Домашня опіка". Про здійснення проекту "Домашня опіка" розповів Роман Веселовський. Окрім розповіді було проведено вимірювання тиску студентам, а також роздано буклети "Облаштування життєвого простору хворого", "Контроль життєвих показників хворого", звіт про діяльність Карітасу у Коломиї та оголошення про інформаційно-консультативний центр.

Працівники Карітасу розповіли про проекти, які реалізовують в Україні, одним з яких є проект "Домашня опіка". Він діє в Коломиї з 2000 року. Його фінансування здійснювали різні програми. Цьогоріч це фонд "Пам'ять, відповідальність і майбутнє".

– На сьогоднішній день БФ "Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії", реалізуючи проект "Домашня опіка", обслуговує 50 осіб. Це люди, які постраждали під час війни (були вивезені в Німеччину на роботу), інваліди, малозабезпечені. Працівники надають різні послуги: прибирання, приготування їжі, догляд за тілом, оплата комунальних послуг, доставка і купівля продуктів, вимірювання тиску, бесіди,  консультації як підопічним, так і сусідам чи родичам та інше, – каже Роман Веселовський, працівник Карітасу.

Організатори відмічають, що практикують проведення семінарів ще з минулого року. Результатом проведених семінарів було залучення студентів до волонтерської роботи. Студенти разом із соціальними працівниками, а інколи і самі відвідували підопічних проекту "Домашня опіка", допомагаючи стареньким по господарству.
 
Вони із захопленням відгукувалися про своїх підлеглих. Цікаві розповіді, які студенти чули, нагадували їм про життя своїх рідних (хтось воював, хтось був вивезений із своїх домівок, хтось залишився сиротою). Таке спілкування з людьми похилого віку дає велику користь у вихованні молодого покоління. Це ще раз підкреслює те, що люди, а особливо молодь не повинні бути байдужими до старших людей.

Джерело: Прес-служба БФ «Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії»