друкувати


Місто Івано-Франківськ вдруге виступить проти смертної кари

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-30 09:00:43

Підсвітити будівлю Обласного художнього музею в ім’я міжнародного мораторію на смертну кару мають намір сьогодні ввечері івано-франківські представники релігійної Спільноти святого Егідія спільно з міською владою обласного центру Прикарпаття.

В такий спосіб Івано-Франківськ вже вдруге виявить солідарність з 1,5 тисячами інших міст світу, які приєдналися до міжнародної акції "Міста за життя – міста проти смертної кари".

Акція відбудеться сьогодні о 18.00 годині на майдані Шептицького. Як повідомили її організатори під час прес-конференції, підсвічувати найкрасивішу і найстаршу будівлю міста як символ боротьби за життя – це традиція, яка вже десять років побутує у світі і була зініційована Спільнотою св. Егідія. Наприклад, у Римі щороку підсвічують знаменитий Колізей. Івано-Франківськ приєднався до акції торік і став другим таким містом по Україні – після Львова, в якому акція проходитиме вже третій рік поспіль. Власне найстаршою і найкрасивішою будівлею в Івано-Франківську було визнано збудовану наприкінці XVII – на початку XVIIІ століття будівлю колишньої Колегіати, в якій нині розташувався Обласний художній музей.

Зі слів організаторів акції, те, що в Україні скасовано смертну кару, – ще не привід опускати руки. Адже в суспільстві час від часу лунають заклики щодо відновлення цієї виключної міри покарання. А це означає, що суспільство схильне до насильства. Власне, ця схильність частково виявляється у ставленні до бездомних, ромів та літніх людей. Деякі з них приречені на смерть від голоду чи холоду, а це, на думки прикарпатських активістів Спільноти св. Егідія, свідчить про те, що суспільство вже винесло вирок таким людям. Чим це не смертна кара?..

Автор: Сергій БІЛИЙ