друкувати


П.Кулик: Якщо заробітна плата у конверті, то пенсії вистачить тільки на конверти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-29 10:00:07

В одному з готелів м.Івано-Франківська встановлено, що адміністратор та обслуговуючий персонал отримували заробітну плату, проте не були оформлені належним чином, відповідно податки до бюджету не сплачувались. Як результат податківці донарахували 8 тис.грн. податку на доходи фізичних осіб.

Також на минулому тижні виявлено вісім неоформлених працівників на одному з швейних цехів Коломиї та 14 таких осіб у Долинському продуктовому супермаркеті. Про це, під час прес-конференції повідомив начальник управління оподаткування фізичних осіб ДПС в області Петро Кулик.

Перевірками також виявлено факти виплати мінімальної заробітної плати, а решта в "конверті", або ж  оформлення працівника на неповну ставку, офіційно виплачується тільки 300-400 грн.

Всього з початку року перевірками з питань виявлення фактів ухилень від оподаткування різного роду виплат, заробітної плати, видачі її за рахунок "тіньових" коштів, виплати у "конвертах" охоплено 175 суб’єктів господарювання. За результатами яких донараховано 4,5 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб.

Як зазначив податківець – "Внаслідок зловживань при виплаті заробітної плати потерпають всі суб’єкти цього процесу, зокрема держава недоотримує податки - а це недофінансування установ бюджетної сфери, серед яких лікарні, школи, заклади культури, працівник немає належної соціальної захищеності, тобто йому не виплачуються лікарняні, відпускні, пенсія і не зовсім чесний керівник, який вирішивши заощадити декілька сотень гривень податків, окрім сплати великих штрафів, може опинитися на лаві підсудних, оскільки за такі порушення передбачена кримінальна відповідальність".

Джерело: ДПС в Івано-Франківській області