друкувати


Коломийський журналіст серед номінантів премії за захист свободи слова

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-02 10:15:54

На фасаді приміщення редакції газети «Обрії Ізюмщини» відкрито меморіальну дошку присвячену багаторічному голові Спілки журналістів Ігорю Лубченку.

Голова НСЖУ Олег Наливайко оголосив під час мітингу, що Володимир Мостовий визнаний цьогорічним лауреатом Національної премії за захист свободи слова. «Дуже символічно, що першим лауреатом премії став голова Комісії з журналістської етики, співзасновник газети «Дзеркало тижня», соратник Ігоря Федоровича Лубченка в боротьбі за свободу слова і права журналістів Володимир Павлович Мостовий».

Конкурсна комісія відзначила вагомий внесок у боротьбі за високі професійні стандарти і захист свободи слова інших домінантів премії: Віру Мальчук – редактора газети «Трудівник Полісся», Василя Дем’яніва – редактора газети «Коломийський вісник» і Гільдію власних кореспондентів Одеси.

Довідково: Національна журналістська премія за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка заснована в 2012 році НСЖУ для заохочення та нагородження осіб та організацій, які досягли успіхів та суспільного визнання у сфері відстоювання права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти.

Премія присуджується напередодні дня народження І.Ф. Лубченка. 3 листопада йому виповнилося би 75 років.

Мостовий Володимир Павлович
у журналістиці з 1967 року, з 1994 р. – головний редактор газети «Дзеркало тижня», а з 2001 р. – голова Комісії з журналістської етики.

Мальчук Віра Олександрівна
, з 1990 року є редактором газети «Трудівник Полісся» (Хмельницька область), завжди демонструє принципову позицію у захисті права на свободу слова. Віра Мальчук оскаржувала в суді незаконне перетворення видання у комунальне підприємство, своє незаконне звільнення з посади, змогла витримати 32 судових процеси і є надихаючим прикладом успішної боротьби для колег, поновившись на посаді.

Дем’янів Василь Антонович
, головний редактор газети «Коломийський вісник», (Івано-Франківська область), голова Комітету захисту журналістів Прикарпаття, який для колег-журналістів є взірцем безкомпромісної боротьби з проявами тиску на медіа, цензурою. Василь Дем’янів першим серед редакторів комунальних змі через суд домігся виконання співзасновниками видання своїх фінансових зобов’язань перед газетою. Його гострі журналістські матеріали отримують премії за кращу публіцистику і, в той же час на його життя було скоєно замах, внаслідок якого Василь отримав інвалідність.


Джерело: Прес-служба НСЖУ