друкувати


Вогонь – наш друг чи ворог?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-11-01 10:15:25

Справжнісіньке відкрите судове засідання відбулося в івано-франківській загальноосвітній школі №26. На лаві підсудних – Вогонь, котрий звинувачено у навмисному влаштуванні пожеж, загибелі людей, знищенні надбаного важкою працею майна. Суддя, прокурор, адвокат, секретар та свідки – учні 4-А класу.

Претензії до Вогню – закономірні і зрозумілі. Кожен другий школяр ставав свідком його злої сили: хтось бачив пожежу, у когось на дачі через спалення сухого листя ледь не загорівся дачний будиночок, інший – у новинах спостерігав за жахливим наслідками вогневих випадків. Свідки обвинувачення стверджували: вогонь – ворог, ворог, ворог!

Захисники та адвокат запевняли: вогонь – друг, а у всіх бідах та нещастях винні люди, безвідповідальні і безтурботні. Судові дебати тривали досить довго і ось, нарешті, справедливий вирок: Вогонь не винен, він – надійний товариш і помічник за умов правильного та обережного ставлення.

Це маленьке театралізоване свято влаштували четвертокласники з нагоди відвідин їхньої школи працівниками Управління Держтехногенбезпеки в області. Зустріч пройшла цікаво та невимушено. Фахівці розповіли дітям про основні причини та жахливі наслідки пожеж, нагадали елементарні правила поводження з вогнем, електричними і газовими приладами. Ці ж нехитрі істини підтвердили і герої навчальних мультиплікаційних фільмів, котрі продемонстрували гості малим допитливим глядачам.

Саме за допомогою спілкування з людьми, котрі найкраще розуміються на цьому, потрібно навчати дітей безпеки життєдіяльності – переконана педагог із 40-літнім стажем Любов Валентинівна Бітюцьких. З її легкої руки і розігрувалася ця чудова сценка, основні фрагменти якої школярі запам’ятають надовго. «Намагаємося якнайчастіше запрошувати на наші виховні години фахівців з пожежної безпеки, - з ентузіазмом розповідає вчителька. – Одна така зустріч може замінити кілька тематичних уроків. Інформація, почута від людей у погонах, сприймається дітьми набагато серйозніше і глибше, аніж розповіді навіть найкваліфікованішого педагога. Учні ще довго обговорюють ваші візити та на практиці застосовують ваші поради».

Заходи за участю фахівців Держтехногенбезпеки проводитимуться і в інших навчальних закладах міста та області, адже профілактична робота із підростаючим поколінням, спрямована на попередження пожеж – одна із пріоритетних ділянок роботи Управління.

Джерело: Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області