друкувати


Науковці з усієї України зібрались на Прикарпатті шукати вдалий приклад для євроінтеграції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-10-25 04:15:20

Міжнародна наукова конференція «Досвід країн Центрально-Східної Європи у вступі до Європейського Союзу: реалії для України» відкрилась сьогодні на базі Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника в місті Івано-Франківську.

Захід, участь в якому взяли науковці з провідних вишів Івано-Франківська, Львова, Чернівців, Ужгорода, Кам’янця-Подільського, Києва, Донецька, а також польського Пьотркова Трибунальського та хорватського Загреба, представники громадських організацій, народні депутати, кандидати у нардепи тощо, мав на меті обговорити такі важливі для європейської інтеграції проблеми, як підготовка фахівців з ведення перемовин з Євросоюзом, приведення українського законодавства у відповідність до європейських стандартів, вибір центральноєвропейської країни – члена ЄС, яка б слугувала взірцем для України на шляху до європейського співтовариства. Ініціатором його проведення виступила кафедра політології Інституту історії і політології ПНУ.

«Ця конференція має неабияке значення, - зазначив у вітальній промові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, - Дійсно. Сьогодні треба обрати блок країн або країну, яка була б полігоном для України на шляху її вступу до Євросоюзу. Ми повинні чітко окреслити собі того партнера – полігон, який був би для нас взірцем». На думку ректора, найкращим таким полігоном для нашої держави є Республіка Польща, яка і за територією, і історично, і за ментальністю народу є дуже близькою до України. При цьому пан Цепенда зауважив, що і Польща в свою чергу перед вступом до ЄС обирала для себе такий взірець-полігон, яким тоді, до речі, було обрано не Німеччину і ні Францію, а Іспанію, що на думку, поляків, була значно більш схожою за низкою чинників до РП, ніж інші країни Євросоюзу.

«Для Євросоюзу нове членство – це значний виклик, - продовжив керівник вишу, - Якщо вступ до НАТО – це насамперед крок політичний, до вступ до ЄС визначають насамперед економічні чинники. Найперше, про що ми тут будемо говорити, - це як вести перемовини з ЄС. Ми не маємо сьогодні досвідчених фахівців для перемовин з ЄС. Польщі свого часу не вистачало тисячі фахівців. У нас таких фахівців можна порахувати по пальцях». Зі слів І.Цепенди, саме перед університетами сьогодні стоїть головне завдання підготовити кваліфіковані кадри, які в майбутньому зможуть на рівних домовлятись з західними демократіями про повноправне членство у європейському співтоваристві. Саме тому конференція відбувається на базі Прикарпатського університету і саме тому найбільше представництво на ній мають науковці провідних вишів України та закордоння.

Ректор відзначив не вельми оптимістичні для України перспективи вступу до ЄС, зазначивши, що сьогодні Євросоюз не розглядає Україну найближчим часом серед своїх членів. Проте наголосив, що опускати руки не варто, ба навпаки: сьогодні потрібно необхідно наполегливо працювати, зокрема, щодо адаптації українського законодавства до євростандартів. «Це є складна копітка робота, - підсумував пан Цепенда, - очікувати миттєвих блискучих результатів не потрібно. Сьогодні кращі науковці України будуть говорити, як Україна поступово повинна адаптовувати своє законодавство, а потім готуватись до складних перемовин з Євросоюзом».

Автор: Сергій БІЛИЙ