друкувати


Визначені лауреати премії імені В.Чорновола за 2012 рік

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-10-12 04:40:18

Премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджено творчому колективу Полтавської ОДТРК «Лтава» за документальний фільм «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров» (автор сценарію - Ольга Ніколенко, режисер - Наталія Іванченко, режисер-оператор - Дмитро Старіков).

Таке рішення було прийнято на засіданні Комітету з премії імені В’ячеслава Чорновола 8 жовтня. Забезпечення прийому матеріалів від претендентів на здобуття премії здійснював Держкомтелерадіо України.

60-хвилинна стрічка розповідає про життя і творчість талановитого українського поета, перекладача, історика літератури Миколи Зерова. Авторська група Полтавської телекомпанії побувала на Соловецьких островах, де відбував ув’язнення поет, та в урочищі Сандармох (Карелія) - на місці розстрілу Миколи Зерова.

Фільм насичений документальними кадрами епохи 20-30-х років ХХ століття з фондів Центрального державного кінофотофоноархіву ім. Г.Пшеничного, документами з архівів Служби безпеки України тощо.

Спогади сучасників поета і перекладача у стрічці відтворюють професійні актори. Як зазначили члени Комітету з премії, саме поєднання журналістської, акторської, режисерської та операторської роботи визначило високий рівень публіцистичності фільму «Соловецькі в’язні з України. Микола Зеров». На їх думку, документально обґрунтований та експресивно забарвлений кінонарис Полтавської ОДТРК сприяє утвердженню історичної пам’яті та національної свідомості українського суспільства.

Авторський колектив, що працював над створенням стрічки, отримає грошову винагороду у розмірі 5 тисяч гривень.

Також члени Комітету відзначили високу публіцистичну цінність поданих на здобуття премії робіт - видання «Моя маленька хатка на вулиці Щасливій» Юрія Малишева, публікацій «Димка, що виросла в Казахстані» Василя Довгого та «Міняю батьків на сусідів» Олени Козаченко з міста Колимия (Івано-Франківська область), яка є студенткою Львівського національного університету ім. Івана Франка, а також фільм «Журналістика майбутнього» авторського колективу Миколаївського коледжу преси та телебачення (автор - Христина Синичків, відеоінженер - Юлія Курбатова).

Загалом же, на здобуття премії в Держкомтелерадіо України надійшло 26 творчих робіт, серед них - публікації в друкованих ЗМІ, теле- та радіороботи. Твори подали 32 автори з 15 областей та регіонів України.

Розгляд поданих робіт здійснював Комітет з премії імені В’ячеслава Чорновола, який очолює Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович. До складу Комітету також входять представники Мінкультури України, Національної спілки журналістів, громадської організації «Всеукраїнський благодійний фонд «Журналістська ініціатива».
 
Інформаційно. Премія імені В’ячеслава Чорновола, започаткована постановою Уряду від 27 червня 2003 року № 979 «Про премію імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики», присуджується щорічно, починаючи з 2004 року.

На здобуття цієї відзнаки приймаються нові оригінальні публіцистичні твори у галузі інформаційної діяльності, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства. Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років.

У 2010 році премію імені В’ячеслава Чорновола отримав Сергій Дзюба за книгу «Замінований рай», а минулого року - Мирослав Мамчак за публіцистику «Тарас Шевченко і флот».