друкувати


Зустріч з Михайлом Андрусяком

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-27 10:40:49

Нещодавно по-діловому пройшла зустріч голів осередків районної організації Спілки офіцерів України і викладачів предмета «Захист Вітчизни» загальноосвітніх шкіл I-III ступенів нашого району з відомим українським письменником, перекладачем, головою правління ВАТ «Коломийська друкарня ім. Шухевича», лауреатом національної премії імені Тараса Шевченка і громадським діячем Михайлом Андрусяком.

Голова РО спілки офіцерів України Ілля Будз, як полковник і генерал-хорунжий Українського козацтва, щиро подякував Михайлові Андрусяку за подаровані його авторські книжки районній організації. Він же зазначив, що днями виконком СОУ на одному із своїх засідань підтримав об’єднання «Наша Україна».

Керівник районного штабу від цієї політичної сили Михайло Павлюк, представляючи присутнім пана Андрусяка, підкреслив, що нікого не треба переконувати в тому, що життя українців за президентства Віктора Ющенка було кращим…, а тому на теперішніх виборах до Верховної Ради треба обирати справжніх патріотів України.

Саме до такої когорти й належить Михайло Андрусяк, який за написання документально-художньої трилогії: «Брати грому», «Брати вогню» і «Брати просторів», присвяченої національно-визвольним змаганням УПА, удостоївся Шевченківської премії. Він і далі продовжує досліджувати обрану на письменницькій ниві тему. Тепер пише про легендарного Василя Кука. І це тому, що сам пройшов велику школу життя.

Про свою школу життя він каже: «Мої батьки були репресовані. А тому вже у 12 років був їздовим. Закінчив Коломийський технікум механічної обробки деревини… У 25 років вступив до університету, який закінчив з червоним дипломом. Викладав у школі англійську й німецькі мови. Потім працював у агрофірмі «Прут». У 1993 році створив у Коломиї видавництво «ВІК». А в 2010 – став лауреатом Національної премії… Я не маю владних амбіцій, а виконую місію – несу слово до людей, як видавець…Захищатиму українську мову, рідне українське слово».

Цей письменник переконаний у тому, що любов і прихильність народу не купити ніякими обіцянками і за жодні гроші. Їх треба заробити важкою щоденною роботою, чесністю, справедливістю, великою любов’ю до свого українського народу, нашої української нації, щодень боротися за краще сьогодення і майбуття рідної неньки-України. Наша Україна мала і матиме своїх національних героїв. Легенди, пісні, книжки про них завше писали і ще довго-довго будуть писати. І це тому, що президенти приходять і відходять, а мова, нація, народність, спільність, традиції і звичаї – вічні.

Тому й передвиборча програма Михайла Андрусяка проста:

– Слава Україні!

– Бог і Україна!

Автор: Петро ГАВУКА, капітан у відставці, член НСЖУ, ветеран праці