друкувати


В Івано-Франківську відкрилася виставка Яреми Проціва "ПортАрт"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-26 04:00:32

«ПортАрт». Це друга експозиція фотомитця Яреми Проціва із такою назвою. Дебютна презентація найновіших робіт відбулася у березні, з нагоди півстолітнього ювілею автора. Тоді він представив її у рідній Коломиї.

До івано-франківської експозиції не увійшла серія із 16-ти пейзажних урбаністичних робіт, присвячених столиці Гуцульщини. Ця виставка цілком і повністю присвячена портретному жанру. 80% зображених автором персоналій — це його колеги, люди творчих професій.

Виставка вмістила близько 40 світлин. На 14-ти із них фігурує одна із найпостійніших муз фотомитця — художниця Тетяна Павлик. Її автор відобразив у серії робіт, створених під враженням від малярства Пікассо.

Сама натурниця об’єктиву раніше боялась. Каже, комплексів позбулася саме завдячуючи Яремі Проціву. Тепер, позуючи, відчуває себе у цій якості цілком комфортно, особливо — коли виконує певну роль та перевтілюється у образ.

У дитинстві Ярема Проців мріяв стати художником. Однак із пензлем не склалося. Тож зосередився на погляді крізь об'єктив, за допомогою якого створює особливе фотомалярство.

Камера вперше потрапила до його рук ще у 6-річному віці. Наразі від плівкових світлин пан Ярема уже відмовився — хоча свого часу і з ними творив справжні чудеса. Тепер митець послуговується сучасними цифровими технологіями.

Для створення своїх світлин використовує чимало комп’ютерної графіки. Однак це, впевнений автор, лише інструменти, що вдосконалюють творчість, яку відчуває серцем.

Джерело: Радіо «Західний полюс»