друкувати


Україна здатна забезпечити власну енергобезпеку в найближчі три роки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-22 12:10:20

“Україна здатна забезпечити власну енергобезпеку в найближчі три роки”, − вважає Голова Національного банку України Сергій Арбузов. Про це він заявив під час зустрічі із головою підкомітету з питань енергетики Комітету енергетики та торгівлі Конгресу Сполучених Штатів Америки Едом Відфелдом, яка відбулась 19 вересня 2012 р. у Вашингтоні в рамках робочого візиту української делегації до США.

Сторони також обговорили питання зміцнення енергетичної безпеки України, роль та місце США в цьому питанні. Для забезпечення власної енергобезпеки Україна підвищує обсяги видобутку енергоносіїв, залучає світові компанії для видобутку газу з альтернативних джерел, а також запроваджує енергозберігаючі технології.

Під час зустрічі було ще раз підкреслено, що США зацікавлені у швидкому становленні в Україні нової енергетичної галузі – видобутку газу з нетрадиційних джерел.

“Цього року провідні американські енергетичні компанії перемогли в конкурсах на укладення угоди про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуться в Україні. Сподіваємося, що ці компанії принесуть сучасні технології та масштабні інвестиції в енергетичний сектор України. Ми також запросили американські компанії взяти участь у нових конкурсах на укладення угод про розподіл продукції. Розрахунки свідчать, що кожен із цих проектів дасть змогу Україні щорічно видобувати близько 10 млрд. м3 газу. Цей потенціал видобутку безперечно перекриє потреби України в газі та відповідно поліпшить стан платіжного балансу країни”, − зазначив Голова Національного банку України Сергій Арбузов.

За словами іншого члена делегації, міністра екології та природних ресурсів України Едуарда Ставицького, успішно здійснюється виконання положень Меморандуму щодо оцінки потенціалу сланцевого газу в Україні, підписаного в травні цього року в м. Чикаго (США) з компанією ExxonMobil.

Голова підкомітету з питань енергетики Комітету енергетики та торгівлі Конгресу Сполучених Штатів Америки Ед Відфелд погодився із тим, що енергетичний сектор має бути одним із ключових, до якого будуть спрямовуватися американські інвестиції в Україну.

Джерело: НБУ