друкувати


Верховинці голосуватимуть за письменника Михайла Андрусяка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-17 11:00:23

Дощова погода не стала на заваді зустрічі у Верховині з легендарним сотенним УПА Мирославом Симчичем («Кривоносом»), відомим поетом і громадським діячем Дмитром Павличком та лауреатом Національної премії України ім. Тараса Шевченка, автором трилогії «Брати грому», «Брати вогню» і «Брати просторів» Михайлом Андрусяком, який балотується до Верховної Ради України по Снятинському виборчому округу №89.

Присутні з великим зацікавленням слухали запальні виступи Мирослава Симчича та Дмитра Павличка на підтримку Михайла Андрусяка, гарячими оплесками вітали самого кандидата в народні депутати.

Михайло Андрусяк навів приклад з історії, коли 1928 року до польського сейму балотувався письменник з Гуцульщини Петро Шекерик-Доників. Один польський пан заявив гуцулові, що парламент, мовляв, не хлопська справа, а панська. На що письменник з гідністю відповів, що до парламенту обирають прості люди, а не пани, і люди оберуть такого самого як вони. Петро Шекерик став тоді послом до сейму і служив українському народові вірою і правдою, як служить і письменник Михайло Андрусяк. Послом до польського сейму став 1928 року і журналіст та видавець Дмитро Паліїв, який разом із Шекериком став грудьми на захист української школи, української мови та історії, української нації. Обох переслідувала польська влада. Петра Шекерика 1939 року заарештували комуністи і знищили. Михайло Андрусяк закликав гуцулів пам’ятати це.

Оплесками нагородили присутні Ореста Князького з Білоберезки, який заявив, що Верховинщина проголосує за письменника Михайла Андрусяка, оскільки він прославляє українську історію, найбільше із сучасних авторів написав про Гуцульщину та Покуття. Слово на підтримку письменника-кандидата виголосили й інші промовці, які заявляли, що в душі кожного гуцула живе пам’ять про славних предків, які виборювали Україну, а літописець УПА Михайло Андрусяк підняв їх із небуття і прославив на весь світ.

Зустріч завершилася дружнім і щирим діалогом між гостями та місцевими мешканцями.