друкувати


В Івано-Франківську били ЗМІ та заклеювали їм роти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-08 12:06:55

Івано-франківські громадські активісти та представники засобів масової інформації виступили на захист телеканалу «ТВі» та усіх засобів масової інформації, на які в тій чи іншій формі чиниться сьогодні тиск.

Вчора вони провели тематичну громадську акцію на Вічевому майдані обласного центру Прикарпаття, у які в театралізованій гротескній формі показали, як саме влада чинить тиски на мас-медіа і як громадяни можуть захищати своє конституційне право на свободу слова.

Учасники заходу зображали «владу», «засоби масової інформації» та «громадські організації». «ЗМІ», які говорять, пишуть, поширюють чи показують правду, про що свідчили відповідні гасла на плакатах в їхніх руках, «влада» била стилізованим «адмінресурсом» і заклеювала їм роти скетчем. «Громадські ж організації» ж своїм криком «Ганьба!» змусили владу поховати «адмінресурс» до труни, яку учасники принесли з собою на майдан. Отак от, лише за допомогою вигуків «Ганьба!» наші громадські організації, як виявляється, можуть роботи чудеса демократії і навіть припинити тиск на опозиційні ЗМІ.

Як повідомили організатори акції, посилаючись на дані міжнародної організації «Репортери без кордонів», за останні роки в Україні в 2,5 рази збільшилась кількість нападів на журналістів при виконанні їх професійних обов’язків, а кількість цензурованих матеріалів зросла на 30 %. Що ж до каналу «ТВі», то його лише за серпень місяць цього року вимкнули з ефіру або ж викинули з базового пакету послуг аж 60 операторів кабельного телебачення, позбавивши понад мільйон українців можливості переглядати його програми. Цими обставинами і було зумовлено необхідність проведення вчорашньої акції.

Автор: Сергій БІЛИЙ