друкувати


Верховинські першокласники вчитимуть "гуцульську абетку"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-05 02:15:10

Першокласники Верховинщини вчитимуться за двома букварями. До дня знань вийшла в світ унікальна Абетка маленького гуцулятка. Її автор, педагог Оксана Стефюк працювала над виданням два роки. Їй у цій справі допомагали учні.

Діти ще у зовсім юному віці провели власне наукове дослідження — збирали від своїх рідних характерні для гуцулів слова та їхнє тлумачення. Тепер, сподіваються освітяни, зростуть шанси що школярі збережуть свою рідну говірку.

В абетці кожна буква починається характерним гуцульським словом. Літерам присвячені і тематичні вірші, приказки та ілюстрація на гірську тематику.

Втішені таким посібником і батьки школярів. Переконані, абетка допоможе гуцулятам не забувати своє тисячолітнє коріння та традиції. Адже їхня говірка, нарівні з одягом та кухнею є чи не головною ознакою етнічної приналежності.

Абетку маленького гуцулятка використовуватимуть для позакласної роботи. Окрім Івано-Франківських гірських регіонів, ця книга безкоштовно розійдеться у гуцульський край Закарпаття та Буковини.

Джерело: Радіо «Західний полюс»