друкувати


Степан Процюк презентує три книги під однією обкладинкою

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-09-05 12:00:55

Уже через декілька днів відомий український письменник Степан Процюк презентуватиме нову книгу. Вона має назву „Інфекція. Жертвопринесення. Тотем”, адже містить три відомі романи автора, зібрані під однією обкладинкою. Книга виходить в івано-франківському видавництві „Тіповіт”.

Ідея об’єднання цих добре знаних читачам творів невипадкова. Роман „Інфекція” не перевидавався з 2002 року, тобто з часу свого виходу друком у львівській „Піраміді”. Його, як і романи „Жертвопринесення” і „Тотем” на сьогодні практично неможливо придбати. Хоча прочитати ці книги прагне багато шанувальників творчості Степана Процюка.

Те, що під однією обкладинкою вийдуть саме ці романи, досить знаково. Адже ще декілька років тому критики називали саме ці книги Степана Процюка „психіатричною тетралогією”, яка не об’єднана спільними героями. А завершальною частиною тетралогії літературознавці визначили роман „Руйнування ляльки”, що вийшов друком у видавництві „Ярославів вал”.

Проте сам Степан Процюк називає ці твори, швидше, психологічними романами. Очевидно, що „Інфекція”, „Жертвопринесення” і „Тотем” мають багато спільного. Насамперед, наявність позачасових елементів. Адже і через 50 чи 100 років буде читач, який знайде в названих книгах щось для себе. Степан Процюк зазвичай пише про речі, які стосуються людської душі, людських переживань, про речі, які перебувають поза часом і поза національністю.

Так позачасовість роману „Тотем” очевидна, адже, на жаль, історія деградації особистості під впливом психотропних засобів, як одного із способів втечі від життя, і досі актуальна для нашого суспільства. А „Інфекція” – це соціальний роман, багато ситуацій якого зараз є значно гострішими, ніж під час його написання.

У прозі Степана Процюка відсутнє питання часу, питання прив’язки до конкретних реалій. Можливо, саме в цьому визначається постійна затребуваність читачів як у психологічній прозі зокрема, так і у прозі саме Степана Процюка.

У книгах автора, які увійшли до своєрідної трилогії, присутня одвічна боротьба добра і зла, темного і світлого у душі сучасної людини. Письменник намагається писати про такі речі, які хвилюють кожну людину певного психотипу.

„Я колись був великим ідеалістом і думав, що певні питання цікавлять майже усіх людей. Проте є чимало людей з такою програмою, де книги є поза межами їхнього розуміння. А боротьба різних сил триває всередині нас. Мене дуже цікавить поняття алхімії, психологічної алхімії, пошуки алхімічного каменя. Цей камінь для мене – не золото, яке можна знайти на певній території. Це золото, яке треба намагатися відшукувати усередині кожної людини. Адже у кожній людині є все: величезні приховані резерви, про які вона не підозрює. І потрібно уміти відкрити їх у собі, щоб побачити багато паралельних світів і паралельних реальностей. Уміти звільнятися від багажу своїх ортодоксальних поверхових переконань”, – коментує Степан Процюк.

Книжка „Інфекція. Жертвопринесення. Тотем” побачить світ до Львівського форуму книговидавців. Саме у Львові і відбудуться перші презентації видання. Згодом презентації книги відбудуться і у Івано-Франківську, і в інших обласних центрах України. Цікавим у виданні також є те, що воно містить ґрунтовну передмову критика та літературознавця Людмили Скорини „Замовляння зачаклованого лабіринту” і епатажну післямову критика і письменника Олега Солов’я „Оборонні бої”.

Джерело: Прес-служба ІФ ОО НСПУ