друкувати


Перший в Україні пам'ятник козі встановили на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-08-03 12:15:31

Перший в Україні пам'ятник козі. Встановили такий незвичайний монумент на Прикарпатті. Козу звуть Любця, і це не абстрактна тварина, а цілком реальний історичний персонаж. У ХІХ столітті на Станіславівському базарі за тодішню валюту, 6 ринських, — цю годувальницю для своєї багатодітної родини придбав коломийський аптекар Януш Лейба.

Монумент тварині встановили поруч із пам'ятником її господарю — на славнозвісній Лейбовій горі поблизу Івано-Франківська. Восковий макет пам'ятника козі створили у Львові, а бронзовий оригінал на Прикарпаття привезли зі столиці. Із аналогічного матеріалу — і пам'ятник Янушу Лейбі, іменем якого названа мальовнича гора.

Згідно легенди, котру наразі активно відроджують, у 1855-му році цими землями мандрував Австро-Угорський цісар Франц-Йосиф І зі своєю дружиною. Імператорське подружжя зупинилося саме на цьому величному пагорбі.

Тепер Януш Леба зустрічає усіх відвідувачів гори, простягаючи у руках бронзові сливи. Одна з місцевих цілительок-мольфарок замовила їх. Тож, якщо потерти монументальні фрукти, можна сподіватися на поповнення у родині. Адже й сама дружина імператора, згідно легенди, завагітніла одразу після мандрівки Галичиною.

Нині жінки здійснюють паломництво до нового символу родючості. А чоловіки, прагнуть торкнутися хруща на драбині Лейби. Він дарує добробут та успіх в бізнесі.

 

Джерело: Радіо «Західний полюс»