друкувати


На храмове свято до Дори приїхав Блаженнійший Святослав

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-08-03 12:10:20

2 серпня до Студитського монастиря, що посвячений на честь славного пророка Іллі до села Дора (Яремче) вже традиційно з’їжджаються паломники з усієї України. Цьогоріч святкування були по-особливому урочисті, адже Архієрейську Божественну Літургію очолив Блаженнійший Святослав. Також завітали сюди понад 70 священослужителів, Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир і Владика Коломийсько-Чернівецької єпархії Микола Сімкайло.

Більше 5 тисяч прочан зібралися на подвір’ї Студитського монастиря Святого пророка Іллі у Дорі. Божественній Літургії передували всенічні моління-чування. Люди, котрі проживають в ближніх селах радо зустрічають гостей, заздалегідь готуючи різні страви, щоб поділитися з подорожуючими. У Дорі Блаженнійшого Святослава зустрічали звуки трембіти та діти.

«Це свято яке дозволяє нам ще і ще заглибитися у те таїнство вогненного сходження на небо святого пророка Іллі. Той час який випав на час життя Іллі пророка був часом тогочасної глобалізації. Усе рухалося, усе мінялося. Царство Ізраіля Іуди наближалося до упадку, народи переселялися, релігії змішувалися і народ Ізраіля почав забувати свого Бога, того Бога, який дарував йому свободу, який вивів його із єгипетської землі, який дарував йому цю обітованну землю. В той час видавалося що якісь модерні божки будуть чимось кращим і потужнішим, що вони зможуть задовільнити всі потреби людей. І в той час великого занепаду духовного і релігійного життя великої розгубленості мирського життя Господь Бог викликав до своєї місії пророка Іллю. Вся мирська місія пророка Іллі проповідь одного Бога борця і визволителя Божого народу. Пророк Ілля був досконалим передвісником і прообразом Ісуса Христа, того єдиного Бога, що послав нам силу Святого Духа, того, який навчив нас Божий народ, церкву христову розуміти і пізнавати цього єдиного Бога в трьох особах: Отця, і Сина і Святого Духа», – наголосив у своїй проповіді Блаженнійший.

Блаженнійший також наголосив, що життя Пророка Іллі нагадує нам поклонятися єдиному Богу, і навчають, що першочерговим завданням молитви є навернення. Там, де зникає Бог, людина потрапляє в рабство ідолопоклонства, справжнє поклоніння Богові означає віддати себе Йому та людям.

«Дора, Яремче є свята обитель де слова про життя і проповідь а також про сходження на небо Іллі звучать по-особливому. В той час коли жерці атеїзму справді вигублювали усіх хто признавався до Христової Церкви і віри в єдиного Бога в трьох особах були ті люди, які підносили руки до неба і випрошували вогонь Духа Святого як і Ілля.

Приїзду Блаженнійшого чекала вся Гуцульщина. Монистар є Патріаршого права отож природно, що Блаженнійший Святослав має знати про ті монастирі, які йому належать. Вперше на Службу Божу зібралося так багато прочан і, як наголосив, настоятель монастиря це підтвердження того, що місце і справді стало осередком духовності.

«Для нас є великим знаком Божим що до Студитського монастиря приїхав Блаженнійший Святослав. Тут не має ані чудотворного джерела, чи чудотворної ікони, але збирається величезна кількість людей і це свідчить про те що це місце намолене. Ті люди які тут жили тут роками, вони передали дух молитви, вони передали власне те, що для людини є найціннішим і найдорожчим. Адже люди шукають того, хто би міг її зрозуміти підтримати, міг допомогти розвязати проблеми, а хто ж це зробить як не Господь», – наголосив Ієромонах Ілля Мамчак настоятель монастиря.

По завершенні Архієрейської Божественної літургії Блаженнійший Святослав привітав усіх хто носить ім’я Ілля з святом, а хористи як і належиться заспівали многая літа. На завершення Блаженнійший Святослав покропив присутніх свяченою водою.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА
Джерело: Коломийські Вісти