друкувати


Браму Потоцьких розібрали, бо вона аварійна

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-08-02 02:00:23

Браму Палацу Потоцьких в Івано-Франківську розібрали, оскільки вона була аварійною, - стверджують головний архітектор обласного центру Прикарпаття Володимир Гайдар, начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Ігор Панчишин та керівник компанії «Моноліттрансбуд», яка здійснює відновлювальні роботи, Володимир Марцинюк.

Зі слів пана Гайдара, на сьогоднішній день з брамою відбувається не що інше, як «абсолютно нормальний і законом передбачений шлях реставрації пам’ятки архітектури». «Замовником робіт, - розповідає архітектор, - є товариство «Карпатська нафтова компанія». Проектні роботи виконало Державне реставраційне управління Івано-Франківської області. Роботи проводяться на підставі дозволу на проведення будівельних робіт від 30.05.2012 року».

Чиновник зізнався, що проектну документацію було виконано в відповідності лише до мінімальних вимог закону, проте запевнив, що її направляли на вивчення і погодження до авторитетних проектно-реставраційних установ. «Крім того, - зазначає В.Гайдар, - сам замовник направляв документацію для дачі висновків до Київського науково-дослідного інституту «Укрпроектреставрація». Представники цієї установи ведуть нагляд за проведенням робіт».

Реставраційні роботи планувалось завершити вже на початку серпня. Проте запланований обсяг робіт в повному обсязі виконано так і не було. «Були проведені дослідження і виявлено: споруда аварійна, - пояснює головний архітектор міста, - тому було вирішено зробити перекладку існуючих цегляних стін». Для цього, мовляв кожна цеглинка була промаркована та пронумерована.

Автор: Сергій БІЛИЙ