друкувати


В Івано-Франківську засідав Консорціум університетів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-28 03:54:04

Підтвердження навчальних планів програми подвійних дипломів та обговорення діючих і перспективних стипендій них програм стали основними питаннями, яким було присвячено чергове робоче засідання «Консорціуму українських університеті і Варшавського університету» відбулося 27 липня на базі Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника.

Для участі в зібранні до міста Івано-Франківська з’їхалися, ректори, проректори та керівники окремих підрозділів Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного університету «Острозька академія», Житомирського, Волинського, Кам’янець-Подільського, Тернопільського, Чернівецького та Прикарпатського національних університетів, Варшавського університету, а також Посольства Республіки Польща в Україні.

Як повідомив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, на сьогоднішній день консорціум об’єднує дев’ять вищевказаних українських та один польський виш. Крім того, в даний час вирішується питання щодо прийняття до організації ще одного вищого навчального закладу – Харківського національного університету ім. В.Каразіна.

Зі слів пана Цепенди, програма подвійних дипломів, про яку йдеться, реалізуються на базі ПНУ, Києво-Могилянської академії та Острозької академії в системі з Варшавським університетом, і вже через рік в Івано-Франкіську вже будуть перші випускники, чиї дипломи будуть прирівнюватись до дипломів Варшавського університету.

Крім того, відзначалося, що сьогодні ПНУ бере участь у низці стипендійних програм, маючи дуже добрий обмін аспірантами як в рамках наукових програм, так і в рамках навчання прикарпатських аспірантів у аспірантурі Варшавського університету.

«Десь нас цікавить те, – зазначив з даного приводу Ігор Цепенда, – щоб розширити програму студентських обмінів, що стосується семестрових. А також визначення найкращої наукової роботи як серед студентів Консорціуму, так і серед аспірантів».

За словами Анни Кузьми – радника Посольства Республіки Польща в Україні, – польські дипломати приділяють особливу увагу роботі Консорціуму.

«Ми є завжди, на всіх засіданнях Консорціуму. – прокоментувала вона свою участь у зібранні, – Думаємо, що в Консорціуму завжди є дуже цікаві ініціативи, про які по-перше хочемо знати і, якщо можемо, підтримуємо».

Пані Кузьма пов’язує таку зацікавленість насамперед з тією обставиною, що студенти – це люди завжди творчі, це майбутні політики, майбутні науковці, майбутні бізнесмени – люди, які в недалекому майбутньому співпрацюватимуть з польською стороною в різних сферах життєдіяльності суспільства: «Люди, які хочуть Польщу знати. Ми хочемо знати про них. Я думаю, що це найважливіше, коли люди мають взаємні контакти, вони нічого не бояться, вони пізнають культуру своїх країн, економіку своїх країн. Це люди, які абсолютно добро входять в польське життя і це люди, які знають українські реалії. Я думаю, що це абсолютно те, чого можна вимагати і хотіти від людей, які займатимуться польсько-українськими справами».

Автор: Сергій БІЛИЙ