друкувати


Аби ліси не спопеліли…

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-28 12:00:47

Збереження лісових угідь Прикарпаття від вогню у теперішній пожежонебезпечний період обговорювалося на спільній семінар-нараді фахівцями Управління Держтехногенбезпеки в області, Територіального управління МНС, Управління з питань  надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Івано-Франківської ОДА, представниками відповідних служб та відомств, діяльність яких пов’язана з питанням протипожежного стану лісових угідь та природних екосистем.

Для нашої області ця проблема особливо актуальна, адже лісами вкрито майже 42% її адміністративної території. На Прикарпатті є більше 30 лісокористувачів, котрі займаються веденням лісового господарства, а також охороною лісових масивів від виникнення лісових пожеж та загорянь.

Лісові пожежі поділяються на низові, верхові та підземні. Перші характеризуються горінням сухого трав’яного покрову, лісової підстилки і підліску без захоплення крон дерев. Висота полум’я при цьому може досягати двох метрів, а максимальна температура – 900 градусів Цельсія. При верхових пожежах горять крони дерев, а вогонь розповсюджується зі швидкістю до 25 км/год.

«Головною причиною виникнення лісових пожеж є антропогенний фактор, - каже т.в.о. начальника Управління Держтехногенбезпеки в області Віктор Іваницький. – За статистикою, щороку з вини людей стається від 96 до 98% вогневих випадків у лісових масивах. Саме тому особливої уваги вимагають ліси, розташовані поблизу великих промислових центрів, лікувально-оздоровчих закладів, шляхів та електромереж. Природні і кліматичні умови здебільшого лише підвищують ймовірність загоряння та впливають на швидкість розповсюдження полум’я».

Фахівцями Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області здійснюється усе можливе, аби запобігти лісовим пожежам: під час комплексних відпрацювань населених пунктів велику увагу людей звертається на неприйнятність випалення сухої трави на ділянках, котрі межують із лісами, на дотримання правил пожежної безпеки відпочивальниками, що відвідують вкриті зеленими насадженнями місця, відповідні застереження регулярно звучать і у засобах масової інформації.

На жаль, такі заходи не завжди дають очікуваний ефект. І, хоча лісових пожеж із більш-менш значними наслідками за останні роки на Івано-Франківщині не реєструвалося, в області й надалі проводитиметься систематична робота, аби не допустити «червоного півня» у лісові хащі. Фахівцями Управління Держтехногенбезпеки в області у складі рейдових груп, що включатимуть у себе представників усіх зацікавлених служб та відомств, будуть здійснюватися перевірки протипожежного стану лісів, готовності лісокористувачів до рішучих дій у випадку виникнення найменшого загоряння.

Джерело: Прес-служба УДІТБ в Івано-Франківській області