друкувати


До Дня Незалежності України та Франції - "Під чужими прапорами"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-27 01:40:11

"Під чужими прапорами", книга Мирослава Небелюка, буде представлена у День Незалежності України – 24 серпня 2012 р., в селищі Делятин, Івано-Франківської обл., в приміщенні Народного дому за адресою: вул. 16-го липня 227-а, початок о 15.00.

Книжка Мирослава Небелюка "Під чужими прапорами" вийшла друком в 1951 р. у відновленій (12.06.1949) Першій Українській Друкарні в Парижі та розкриває маловідомі сторінки культурно-освітнього і організаційного життя українців у Франції в період поміж двома світовими війнами та участь українців у французькому Іноземному легіоні (Légion étrangère) і Русі Опору (Résistance Іntérieure Française) в 1939-44 рр.

Книжка перевидається із збереженням оригінального тексту та ілюстрована рідкісними світлинами цього періоду. У книзі подано ґрунтовну біографічну довідку, українською та французькою мовами, про життя і діяльність її автора – випускника Паризького університету (Сорбона), доктора медицини Мирослава Небелюка. Авторами біографічної довідки та упорядниками перевидання книжки є Михайло Петрів та Іван Козак, а унікальні світлини пов’язані з Мирославом Небелюком надані з сімейного архіву Омеляна Небелюка.

В передмові до видання 1951 р. редактора "Українського Слова" О.Ждановича "Криваві діяманти" описується ідея книжки та її надзвичайна цінність як для української історії так для Франції, автором піднімаються наболілі питання висвітлення участі українців у Другій світовій війні у складі британських, канадських, американських та французьких військ та неналежної пошани такої участі. Цінність книги є в тому, що автор записував перебіг подій війни від її живих учасників, оповідання яких "ще пахнуть кров’ю і дзичать свистом куль". В книзі знаходимо не лише історію боротьби українців під чужими прапорами: "В ній знаходимо також історію боротьби проти того, щоб українська кров ллялась за її ворогів – історію боротьби проти примусового включення українців до польської армії у Франції. Ця, одна із славних сторінок української еміграції, відкривається вперше для широкого читача". В книжці вперше описується історія Українського Народного Союзу в Франції. Значення книги так підсумовує О.Жданович: "...українці у Франції, як і всі українці, можуть бути гордими цієї книгою, що служить великому ділу складання коштовної діадеми скарбниці української історії".

На початку книжки автор подає короткий огляд діяльності генерал-поручника Григорія Орлика і його служби у французькій армії у ХVШ стол. на основі дослідження Ілька Борщака. Другий розділ книги присвячений опису життя та діяльності української еміграції в Франції між двома світовими війнами: стан еміграції, вперше подано докладну історію Українського Народного Союзу в Франції (УНС), описано мету, завдання та діяльність союзу. В цьому розділі подається історія заснування та видання газети "Українське слово" та Першої Української Друкарні в Парижі. Наводиться перелік українських організацій Франції кількість яких між світовими війнами була – 98.

Розділ "Під прапори Франції" розповідає про участь українців у французькому Іноземному легіоні під час німецько-французької війни 1939-40 pp. З цього розділу ми маємо повну уяву про те, чому українці змушені були тікати від польських вербункових комісій та як вони проходили службу у французькому Іноземному легіоні кількість українців у якому сягнула близько 5 тис. осіб. Цей розділ яскраво доповнюється документальними свідченнями легіонера Івана Курка фрагменти щоденника якого описують його перебування в легіоні за період від 9 травня по 31 липня 1940 р. В цьому – ж розділі подається історія участі українців у французькому Русі Опору (Résistance intérieure française) в 1944-45 р. та зокрема про участь в ньому М.Мартинюка та інш., яких німці розстріляли у форті Монт-Валеріен під Парижем.

Окремі розділи книги присвячені українському куреню імені Івана Богуна – ("Bataillion Ukrainien"), імені Тараса Шевченка (2."Bataillion Ukrainien") та їх участі у французькому Русі Опору. Курінь імені Івана Богуна проводив бойові дії проти німців в серпні – жовтні 1944 р.: втративши 243 вбитими та 52 поранених, а французьке вище командування оцінило бойові заслуги куреню нагородивши курінного Глобу, сотника Джуса й Зінчука та поручника Бойка французьким Воєнним Хрестом (14.10.1944). Курінь імені Тараса Шевченка діяв на території департаменту Ду (Doubs) в серпні – жовтні 1944 р. Похідний журнал куреню імені Тараса Шевченка який нотував французький майор Віктор Петі є документальним джерелом з військової історії цього куреню, і з якого довідуємося про 10 загиблих та 11 ранених українців. Український партизанський загін пор. Осипа Круковського в складі близько сорока осіб діяв в 1944 р. в окрузі департаменту міста Тур в цей-же період. Книга ілюстрована рідкісними світлинами українців у французькому Іноземному легіоні, груповими світлинами УНС і двох засновників цієї організації – інженера М. Сціборського і генерал-хорунжого М. Капустянського в військовій уніформі (всього - 41).

У 1951 р. у газеті: До зброї (рік 4., вип.13 (26), листопад 1951) надруковано коротку рецензію на книжку. Сучасні дослідники українсько-французьких взаємин подекуди звертаються до цієї книжки та її теми. Розділ з книжки про курінь імені Івана Богуна опубліковано в журналі "Всесвіт", а розділ про курінь імені Тараса Шевченка та похідний журнал майора Віктора Петі можна знайти в мережі інтернет.

Франція належно пошановує пам'ять про українців, що боролися разом з французами проти німецьких окупантів оскільки у Франції є декілька пам'ятників українцям - учасникам французького Руху Опору та бійцям Іноземного легіону, що загинули під час Другої світової війни. Це меморіали в містечках Версель-Вільдьє-ле-Кам (департамент Ду), Ле-Бан-Сен-Жан (департамент Мозель), Пеньє (департамент Буш-дю-Рон), пам'ятник Василю Порику, кавалерові ордену Почесного легіону та Герою Радянського Союзу, знаходиться в м.Енен-Льєтар (департамент Па-де-Кале).

Сьогодні ми повертаємо із забуття до українського та очевидно і до французького читача цю книгу, яка дає нам цінний історичний матеріал про культурно-освітнє і організаційне життя українців у Франції в період поміж двома світовими війнами та участь українців у французькому Іноземному легіоні (Légion étrangère) та Русі Опору (Résistance intérieure française) в 1939-44 рр.

Хоча від часу видання книги промайнуло уже 60-років та вона і тепер залишається одним з найґрунтовніших досліджень про життя та діяльність української громади у Франції та українсько-французькі взаємини середини ХХ ст. та служить доброю основою для подальшого укріплення таких взаємин уже сьогодні.

Перевидаючи цю книгу ми даємо їй друге життя присвячуючи світлій пам’яті українського патріота д-ра Мирослава Небелюка від родини Омеляна Небелюка на кошти якого і перевидано книгу.    

Упорядники складають поклін усім хто долучився до перевидання цієї книги: Омелянові Небелюку, братові автора книги, Василеві Кметю, директору Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка та Ірині Дух за сприяння у здійсненні перекладу, Вірі Кухтарук, секретарю Делятинської селищної ради, Андрієві Мисюку, директору Краєзнавчого музею Делятина та громаді селища за перше публічне представлення книги, яке відбудеться у День Незалежності України – 24 серпня 2012 р.

З правдивою повагою,
упорядники перевидання книги "Під чужими прапорами"
Михайло Петрів, адвокат
Іван Козак, адвокат