друкувати


На Прикарпатті з присадибних ділянок вилучено майже 50 тисяч рослин маку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-24 02:40:15

З першого червня співробітники міліції Івано-Франківщини у рамках проведення спеціальних оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою «Мак» ретельно відпрацьовують сільські населені пункти з метою виявлення посівів снодійного маку і коноплі.

Ця робота спрямована насамперед на те, щоби мінімізувати доступ осіб, котрі розглядають макові грядки, як джерело заготівлі наркотичної сировини для виготовлення і поширення наркотиків. Водночас населення краю повинно усвідомити, що в Україні є чинним антинаркоманійне законодавство, відповідно до якого заборонено вирощувати нарковмісні рослини маку і коноплі, а в разі порушення законодавства наступає адміністративна чи кримінальна відповідальність.

З початку проведення операції працівники міліції задокументували майже сотню фактів протизаконного вирощування снодійного маку, а у трьох випадках - рослин коноплі. За вчинення злочинів, передбачених статтею 310 КК України ( незаконне вирощування рослин маку чи коноплі ), до кримінальної відповідальності притягуються 82 мешканців Івано-Франківщини. За останній тиждень міліціонери виявили низку ділянок з маковими насадженнями у важкодоступних місцях у гірських районах області. До прикладу, за селом Яблуниця Яремчанської міськради дільничні інспектори міліції виявили ділянку з 864 рослинами маку, яку доглядала 39-річна жінка. Дві ділянки з майже 500 рослинами маку виявлено у присілку на території високогірного Верховинського району.

Зусиллями міліціонерів знищено загалом майже 50 тисяч рослин маку і 250 рослин коноплі. Найбільшу кількість насаджень в одному місці виявлено на земельній ділянці 61-річної мешканки Галицького району. Плантацію з майже 6000 рослин, замаскованих кукурудзою, цілодобово охороняли дві собаки.

Доречно сказати, що в Калуському і Коломийському районах міліціонери затримали трьох осіб, які викрадали з городів макові головки з метою виготовлення наркотичних речовин.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області