друкувати


Не знаючи броду, не лізьте у воду!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-16 04:00:27

Управління Держтехногенбезпеки в Івано-Франківській області вкрай стурбоване ситуацією із загибеллю людей на водних об’єктах. З початку року на Прикарпатті уже втопилося 34 особи, з них – троє дітей. 26 людей з цієї кількості втонули під час літнього купального сезону.

Сумну пальму першості щодо загибелі громадян на воді мають Галицький і Тлумацький райони (по 5 смертей у кожному), Коломийський, Надвірнянський, Рожнятівський та Тисменицький райони (у кожному із них – по троє потопельників). По двоє життів забрали водойми в Івано-Франківську, на Городенківщині, Долинщині та Рогатинщині, по одному – у Верховинському, Косівському і Снятинському районах.

Кількість смертей на воді є жахливою і по Україні загалом: за перше півріччя 2012 року у нашій державі втопилося 1794 людини, з них – 94 дитини.

На Івано-Франківщині фахівцями Управління Держтехногенбезпеки в області проводиться активна масово-роз’яснювальна робота серед населення щодо дотримання правил безпеки поблизу водойм та під час купання. На цій проблемі щоразу наголошують під час комплексних профілактичних відпрацювань населених пунктів, при проведенні Днів безпеки життєдіяльності у дитячих оздоровчих закладах Прикарпаття, під час рейдів стихійними місцями масового відпочинку людей поблизу водойм. З населенням проводяться профілактичні бесіди, розповсюджуються застережні листівки. На жаль, проблема в іншому.

На Івано-Франківщині є лише чотири місця, офіційно визнані придатними для відпочинку та купання відповідними розпорядженнями: Івано-Франківське та Коломийське міські озера, пляж міста Галича та басейн лікувально-оздоровчого комплексу «Прикарпатські зорі», що у Коломийському районі. На цих водоймах є належно обладнані пляжі та сезонні рятувальні пости. Усі ж інші річки та озера області - небезпечні для купання.

Звісно ж, заборона поплавати у тій чи іншій водоймі людину, котра бажає освіжитися, не зупинить. Тому цю проблему потрібно вирішувати на обласному рівні: вишукувати можливість обладнання для масового відпочинку людей додаткової кількості пляжів, розміщувати заборонні написи на тих водних об’єктах, де купання із якихось причин є абсолютно неприпустимим, через засоби масової інформації знову і знову нагадувати людям, що життя – безцінний дар, який через необережність та легковажність можна дуже легко втратити.

Управління Держтехногенбезпеки в області вкотре звертається до краян та гостей писанкового Прикарпаття: будьте надзвичайно уважні та обережні, відпочиваючи на берегах наших чудових водойм, намагайтеся дотримуватися усіх необхідних правил, аби нещасть на воді більше не траплялося!

Джерело: Прес-служба УДІТБ в Івано-Франківській області