друкувати


Генеральний консул Угорщини в Ужгороді "розписався" на писанці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-13 01:00:41

Сьогодні в області перебував Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі, з яким зустрілися голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк і перший заступник голови ОДА Василь Плавюк.

Високий гість і керіники області побували у Коломийському дитячому будинку-інтернаті, в якому перебувають діти з особливими потребами. Йожеф Бачкаі ознайомився з умовами реабілітації дітей і передав закладу, зібрані громадянами Угорщини, інвалідні візки, м’який інвентар, іграшки, швейну машинку, одяг та інші необхідні речі. За словами дипломата, це його не перша поїздка у цей дитячий реабілітаційний центр, оскільки він взяв шефство над ним і вирішив «постійно йому допомагати».

У коментарі журналістам Йожеф Бачкаі повідомив, що незабаром спеціалісти таких закладів будуть задіяні у спеціальному гранті, де буде обмін методиками лікування і реабілітації дітей з особливими потребами, досвідом фахівців двох країн.

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зауважив, що «на жаль, в області є чимало подібних закладів, в яких діти з особливими потребами». «Але ми будемо відкривати нові реабілітаційні центри для дітей, - сказав голова ОДА. – Адже такі діти потребують особливої опіки, уваги і милосердного ставлення, яке демонструють нам сьогодні угорці». Він подякував Йожефу Бачкаі за милосердя до українських дітей і за надану допомогу.

М.Вишиванюк високо оцінив роботу школи-інтернату, його керівництва, які надають кваліфіковану домогу таким дітям, котрі «виходять звідси повноцінними людьми, можуть знайти відповідну працю для себе і бачать своє майбутнє в житті».

Голова ОДА висловив невдоволення тим фактом, що чимало «багатих людей» відмовляються допомагати «найменшим» таким реабілітаційним центрам. Він повідомив, що на одній із колегій проаналізують надання шефської допомоги цим закладам.

Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бачкаі також побував у музеї Писанкового розпису, де «розписався» на писанці і подарував унікальну колекцію писанок майстрів з різних регіонів Угорщини. Зокрема, на знак дружби двох народів подарував писанку, на якій «виковано» (ковальським способом) герби Івано-Франківської області і Угорщини, гуцульський коник та підкова на щастя. Водночас пообіцяв навчити українських писанкарів цій методиці писанкарства.

На зустрічі керівників області і дипломатів обговорено також взаємодію двох сторін у напрацюванні відповідних програм з Європейським Союзом, де модератором є Угорщина, та інші важливі питання співпраці.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА