друкувати


Іван Бондарєв та Олег Гречаник передали "Привіт з Івано-Франківська"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-06 01:00:36

«Привіт з Івано-Франківська». Під такою назвою відомий в Івано-Франківську краєзнавець Іван Бондарєв та місцевий філокартист Олег Гречаник презентували вчора свій спільний творчий доробок, який автори присвятили 350-річчю з дня надання рідному місту Магдебурзького права.

Йдеться про унікальний путівник історико-архітектурними пам’ятками обласного центру Прикарпаття, де роль ілюстрацій виконують поштові листівки та фотографії, зібрані у своїй приватній колекції О.Гречаником. Тексти ж про кожну пам’ятку підготував на основі зібраних історичних матеріалів І.Бондарєв.

Як стверджує пан Гречаник філокартією він захоплюється давно і зібрав вже неабияку колекцію листівок, яку і було презентовано у книзі. З його слів, місто Івано-Франківськ унікальне тим, що його громада від початків складалася з чотирьох великих громад: української, польської, єврейської та вірменської. Звісно, кожна з них залишила слід у візуальній друкованій продукції, хоча в силу різного роду історичних обставин, в тому числі насильницьких переселень і навіть (як це було з єврейською общиною) фізичного винищення, чимало з тих листівок зберегти до нині не вдалося. «Час від часу, - розповідає філокартист, - деякі з цих листівок виринають в інтернеті. Іноді їх виставляють навіть німецькі колекціонери».

Найкраще збереглася до наших днів польська філокартистська спадщина. А відтак і путівник було вирішено видати двома мовами: українською та польською.

Книга складається з кількох розділів, кожен з яких відображує ту чи іншу епоху розвитку Станіславова – Івано-Франківська, такі, як період перебування міста під владою Австро-Угорської імперії (розділ «Імперія»), місто після першої світової війни («Руїна»), місто у складі Польщі («Польща»), місто під німецькою окупацією («Окупація»), радянський Станіслав – Івано-Франківськ («Союз»), сучасний період. Окрему увагу автори приділили такій цікавій архітектурній формі, появу якої в нашому місті пов’язують з проведенням у місті ковальських фестивалів, як кована структура, а відтак, крім розділу, який розповідає про пам’ятки, збудовані в місті за часів незалежності, є це один розділ, який так і називається: «Місто кованих скульптур». Як стверджує пан Бондарєв, кожна листівка чи світлина з тою чи іншою пам’яткою в книзі розміщена в розділі, що розповідає саме про той період, коли цю пам’ятку було збудовано. Тому книгу «Привіт з Івано-Франківська» можна впевнено вважати не тільки гарним путівником нашим містом, а й його архітектурною хронікою, покликаною на прикладі розвитку архітектури показати нелегку, іноді навіть драматичну історію становлення та розбудови міста Станіславова – Станіслава – Івано-Франківська.

Привітати авторів з їх новим доробком на презентацію завітали відомі в Івано-Франківську люди, яким не байдужа історія рідного міста та його людей, в тому числі відомі на Прикарпатті краєзнавці Михайло Головатий, Леонід Орел, директор Інституту туризму Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Володимир Великочий, начальник відділу туризму управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Володимир Устинський, голова польського культурологічного товариства «Пшиязнь» Люцина Кубицька та чимало інших.

Автор: Сергій БІЛИЙ