друкувати


Відбулося відкриття Коломийського міського палацу культури "Народний дім"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-02 01:00:46

1 липня 2012 року відбулось урочисте відкриття Коломийського міського палацу культури «Народний дім». Влада району та міста урочисто перерізали стрічку, а Владика Миколай Сімкайло освятив приміщення.

Ця будівля побудована ще в 1893 році. В цьому приміщенні була „каса щаднича”. В її просторому конференц - залі часто виступали українські митці: співачка Соломія Крушельницька, артистка Марія Заньковецька, композитори Микола Лисенко, Дмитро Січинський, письменники Василь Стефаник і Наталія Кобринська, часто проходили концерти і урочисті вечори місцевої інтелігенції.

В 1912 році Іван Франко читав тут свою поему „Мойсей”. Це був останній приїзд Каменяра в Коломию.

В 1911 році коломияни в цьому приміщенні урочисто відмічали 100-річчя з дня народження українського поета-просвітителя, одного із членів гуртка „Руська трійця” Маркіяна Шашкевича.

Напередодні Великої Вітчизняної війни в приміщенні була розміщена окрема Коломийська погранична комендатура. До 1990 року в приміщенні знаходився клуб ДОСАФ (Будинок офіцерів). В 1990 році приміщення було передано під міський будинок культури. В 2004 році була проведена державна реєстрація і з того часу цей будинок носив назву Коломийський міський будинок культури „Народний дім”. Цьогоріч Коломийський міський будинок культури перейменовано в міський палац культури.

Джерело: Прес-служба Коломийської РДА