друкувати


Івано-франківські журналісти відсвяткували день конституції в Сумах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-07-02 11:15:53

Делегація журналістів з Івано-Франківщини на власні очі переконалася наскільки сумчани цінують духову музику. В рамках прес-туру, організованого за сприяння голови Івано-Франківської облавної державної адміністрації Михайла Вишиванюка та його колеги голови Сумської ОДА Юрія Чмиря, 28 червня прикарпатці святкували День Конституції разом сумчанами та учасниками ХІІІ всеукраїнського фестивалю духової музики «Сурми України».

В програмі святкувань зранку відбувся марш-парад оркестрів в День Конституції на площі Незалежності, а гала-концерт в той же вечір на стадіоні «Ювілейний», участь в ньому брали кращі духові колективи з Києва, Вінниці, Севастополя, Чернігова, Новомосковська, Кременчука, Жешува (Польща), Бурси (Туреччина) і, звичайно ж, Сум. Майже 3 години поспіль вони радували численну публіку звуками живої музики.

Зранку делегація з Івано-Франківщини, разом з представниками влади Сумщини поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку та взяли участь в офіційному відкритті фестивалю «Сурми України».

На марш-параді, окрім професійних колективів, показали себе дитячі та юнацькі оркестри, які в інших заходах участі не приймали. Наприклад, юні барабанщиці зі спеціалізованої загальноосвітньої школи с. Верхня Сироватка, дитячий ансамбль з Безлюдівського селищного Будинку культури (Харківський район), духовий оркестр та ансамбль барабанщиць Гільцівского сільського Будинку культури Полтавської області. Глядачів особливо розчулили юні музиканти, деякі буквально від горшка два вершка, а вже з барабаном чи трубою. Для них цей фестиваль – це ковток натхнення, щоб гарно вчитися і вже в недалекому майбутньому стати повноцінними учасниками триденного фесту «Сурми України», організатори якого на досягнутому зупинятися не планують.

Генерал-майор запасу, засновник і організатор фестивалю, Народний артист України Володимир Деркач у розмові з представниками ЗМІ похвалив цьогорічні «Сурми»: «Фестиваль росте і змінюється з кожним роком. Нові колективи, нова музика. Зростає рівень виконавської майстерності, рівень репертуару і, найголовніше, ставлення до цієї справи. Таких фестивалів в Україні більше немає. Це європейський рівень виступів».

Кожен з оркестрів знайшов чим здивувати, порадувати. Глядачі співали разом з артистами. Гості з Туреччини – оркестр Улудаг Ментера підготували сюрприз і заспівали «Катюшу». Поляки – дебютанти фестивалю, оркестр 21-й Підгальскої гірськострілецької бригади Сухопутних військ Війська Польського (м. Жешув, Польща), вразив не тільки своїми маршами, а й філігранністю рухів оркестрантів. З перших нот сподобалися сумчанам ще одні дебютанти – оркестр з Новомосковська. Дуже виділявся з поміж інших своєю емоційність оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил Збройних сил України з Вінниці. З перших же нот весь стадіон співав разом з ними «Первым делом самолеты, ну а девушки, а девушки потом», а далі оплески не стихали протягом усього їхнього виступу.

Найоригінальнішим був виступ оркестру турецької армії з міста Бурса. Ще на сотці глядачі дивувались їхній оригінальній ході. Якщо інші військові колективи традиційно чеканили крок, то рухи турок в одязі часів Османської імперії, з пристебнутими на рівні паху держаками прапорів, були дуже незвичайні. Музика яничар звучала неголосно, але тактовно, ніби присипляючи сумчан.

Передати словами відчуття захоплення від грандіозного шоу, яке влаштували на полі стадіону «Ювілейний» неможливо. Музику треба слухати! Крім традиційних військових маршів, звучали естрада, джаз, рок-н-рол та твори світової класики.

Уже з наступного року планують змінити промоцію проведення цього фестивалю, щоб вже не організатори запрошували колективи, а самі оркестри прагнули взяти участь у фестивалі. Також планують посилити вимоги до колективів, щоб ще більше підвищити рівень фестивалю.

За словами ідейного натхненника фестивалю, головного військового диригента Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майора Володимира Деркача, військові оркестри на фестиваль до Сум приїздять з величезним задоволенням. «Слава про сумський фестиваль поширюється, і вже в наступному році ми зможемо побачити й інші оркестри з Польщі, а також в Суми хочуть приїхати італійці, але це вже сюрпризи наступного, XIV фестивалю», – розповів В. Деркач.

Гідним завершенням фестивалю став грандіозний салют. Тож журналістів з Івано-Франківщини Суми проводжали яскравими спалахами тисяч різнокольорових зірочок.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА, шеф-редактор тижневика «Коломийські ВІСТИ»