друкувати


Колишнього працівника банку засуджено до чотирьох з половиною років позбавлення волі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-22 04:40:38

У Коломийському міськрайонному суді Івано-Франківської області завершено розгляд кримінальної справи за звинуваченням колишнього працівника банківської установи, який, використовуючи своє службове становище, привласнив і витратив на власні потреби 96 тисяч доларів. Після цього старший експерт з мікрокредитування відділення банку звільнився з роботи за власним бажанням. Невдовзі цим чоловіком зайнялася служба безпеки банку і матеріали службового розслідування стали приводом для порушення стосовно 28-річного афериста кримінальної справи за ознаками злочинів, передбачених ч.5 статті 191 (привласнення, заволодіння майном в особливо великих розмірах) і ч.2 статті 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Злочини були вчинені упродовж періоду з червня 2007 року до квітня 2008 року.

 За махінації з банківськими коштами підсудного засуджено до позбавлення волі на 4 з половиною роки з конфіскацією усього належного йому майна. Крім того, суд повністю задоволив цивільний позов банку до свого колишнього працівника, відтак засуджений має сплатити банку 765 тисяч 264 гривні (еквівалент суми привласненої валюти за теперішнім курсом валют).

 У судовому засіданні підсудний визнав свою вину і дав показання про те, що маючи умисел на привласнення грошових коштів, самостійно підготував заяву на надання нових траншів громадянам, які раніше були клієнтами банку і мали відновлювальні кредитні лінії.

 Іншими словами, це виглядало так. Банківський працівник без відома клієнтів банку, які вже погасили кредити і повністю розрахувалися з банком за надані кредитні лінії, самостійно оформлював нові договори, захищав заключне резюме по кредитах на розгляді кредитного комітету, а після цього шляхом підроблення підписів клієнтів отримував грошові кошти в касі або через відкритий на власне ім’я рахунок.

 Унаслідок дій експерта з кредитування у банківській установі виникли непорозуміння з 5 добропорядними клієнтами, котрі були спантеличені інформацією про те, що вони мають непогашені кредити. У кожному разі йшлося про суми від 15 до 25 тисяч доларів США.

 Коли чоловіка розвінчали в аферах він обіцяв повернути привласнені кошти, однак справа далі письмової розписки з місця не зрушила – підозрюваний не розрахувався з банківською установою.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області