друкувати


На Прикарпатті космічний моніторинг здійснюється майже на семиста об’єктах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-21 03:15:13

В кінці минулого року в Україні розпочалася реалізація нового масштабного проекту – системи космічного моніторингу екологічної ситуації.

Першим етапом космічних спостережень за станом довкілля стало відстеження через супутники незаконних вирубок українських лісів, зокрема у Карпатах.

Система космічного моніторингу довкілля лише проходить апробацію, а на Прикарпатті вона вже дала перші позитивні результати. Бо часто незаконна вирубка дерев здійснюється не на околицях лісів, а в їх глибині, у важкодоступних місцях. Космічний моніторинг допомагає ефективно виявляти такі порушення.

Державна екологічна інспекція в області розпочала проведення перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства на територіях об’єктів природно-заповідного фонду та їх буферних зон за матеріалами супутникового моніторингу. Державні інспектори передусім звертають увагу на наявність лімітів та дозволів на спеціальне використання природних ресурсів, дотримання вимог лісового законодавства.

Для карпатського регіону це особливо актуально, — зазначає перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області Ігор Яківчук:

На Прикарпатті космічний моніторинг здійснюється майже на семиста об’єктах. За матеріалами перших перевірок екологи уже оштрафували порушників природоохоронного законодавства на 400 тисяч гривень.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК