друкувати


Під козацькими вітрилами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-14 04:00:01

В Івано-Франківську для косметичного ремонту стала «на якір» знаменита чайка «Спас» — модернізована копія бойових вітрильників запорізьких козаків. Відродили її за давніми автентичними гравюрами, малюнками та кількома кресленнями, які дійшли до наших днів.

Щоправда, 20-метрова чайка створена не з традиційних липи чи верби, а довговічнішої модрини. На чолі вітрильника — козак Мамай. Саме він, жартує команда «Спаса», і веде човен у мандри. Не забули і про озброєння.

Ця чайка вперше «побачила воду» 6 років тому. З того часу із синьо-жовтим стягом, хоругвою та образом Спаса на вітрилах човен опановував хвилі Чорного моря та пороги Дніпра. Долати водні простори судну допомагає сучасний двигун. Утім більшість річкових та морських шляхів, запевняють козаки, «Спас» підкорив таки під вітрилами.

Косметичний ремонт для дерев’яного судна річ необхідна. Нині вітрильник у хорошому стані. Треба лише полатати палубу, зміцнити новим герметиком шви і перелакувати щоглу. Процес копіткий і тривалий, відтак у своєрідному «порту» Івано-Франківська чайка стоятиме близько місяця. А далі знову на воду у мандри. Утім куди саме, залога «Спаса» тримає у суворій таємниці.

Джерело: Радіо «Західний полюс»