друкувати


Для абітурієнтів розроблено тест на інтелект

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-11 04:34:48

Результати апробації нового "Тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК)", який називають тестом на інтелект, показали, що вже в 2013-му році він буде впроваджений для перевірки здібностей абітурієнтів продовжувати навчання у вищій школі.

Про це на прес-конференції розповів керівник відділу наукового забезпечення Українського центру оцінювання якості знань (Харків), доктор педагогічних наук Сергій Раков.

"Український тест відрізняється від тих, що діють в інших країнах світу наявністю двох складових: логіко-математичної та вербально-комунікаційної. Не дивлячись на складну наукову термінологію, тест, як показала апробація, легко сприймається абітурієнтами і дозволяє у відведений час – 20 хвилин на кожне з декількох завдань – виявити не лише кмітливість, але і рівень загального розвитку", – говорить Рак.

За його словами, якщо звичний наочний тест у рамках зовнішнього незалежного тестування оцінює глибину і обсяг знань, отриманих абітурієнтом у минулому, то новий тест прогнозує майбутній успіх.

Апробація тесту, розробленого групою вчених Національної академії педагогічних наук, проходить у Київській, Харківській, Львівській, Донецькій, Сімферопольській областях. Пробне тестування на інтелект за два останні роки пройшли до десяти тисяч абітурієнтів, і 80% з них успішно впоралися із завданням, відзначив С.Раков.

Примітні продемонстровані на прес-конференції завдання тесту. Наприклад, таке: "Годинник показує 9:00. Яка величина кута в градусах між стрілками через півгодини?" Або таке: "Вася старший за Колю на 2 роки, на стільки ж Коля старший за Петра. Скільки років Петру, якщо середній вік хлопчиків 17 років".

Джерело: Освітній портал