друкувати


Чиновник з ратуші попався на хабарі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-11 02:15:13

Як зазначають правоохоронні органи, ця кримінальна історія розпочалась з того, що затриманий чиновник довгий час вимагав у одного із дрібних підприємців, що торгує дрібним крамом на «сотці», хабар за те, що не буде його притягати до адміністративної відповідальності за торгівлю у невстановленому місці. Крім того, коломийський посадовець пообіцяв подальше «кришування» у розташуванні торгових точок на території міста. Ціну питання посадовець визначив у чотири з половиною тисячі гривень.

Підприємць, з якого вимагав гроші, вирішив не йти на поводу у «головного дружинника» та написав заяву до відповідних органів, і ті взяли хабарника «на гарячому». Відбулось затримання у п’ятницю біля 16 години по обіді біля «Хваленої хати». Проводили затримання працівники відділу по боротьбі з економічною злочинністю обласного управління МВС. При затриманні у хабарника було виявлено 3 тисячі гривень, і, як з’ясували правоохоронці, це був другий своєрідний транш у залагодженні «питання», а перед цим у квітні, як задокументовано правоохоронцями, чиновник вимагав та отримав першу частину обумовленої суми – 1,5 тисячі гривень. Після затримання справа була передана у обласну прокуратуру, яка і веде слідство.

Ми звернулись за коментарем до прокуратури області. Людмила Гласова, прес-секретар Івано-Франківської обласної прокуратури, повідомила: «За даним фактом, після перевірки, прокуратурою області порушено кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого статтею 368 частиною 3 Кримінального Кодексу України». Для наших читачів скажемо, що дана стаття кримінального кодексу – це отримання хабара в особливо великому розмірі. Злочин, що здійснений по цій статті, карається позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Втім, як з’ясували ми в процесі написання статті, у правоохоронців є ще одна заява, написана іншим коломийським підприємцем, у якій вказано, що затриманий посадовець вимагав і у нього хабар у розмірі однієї тисячі гривень.

Хоч-не-хоч, але цей випадок кидає тінь і на всю міську раду, представники якої не захотіли давати офіційних коментарів до оголошення рішення суду. Однак зазначимо, що те, що сталось, мало б стати хорошим уроком для міських керманичів, очевидно, ті мають добряче «перетрусити» міську раду, перевірити як чиновники працюють, як спілкуються з людьми, зробити висновки та унеможливити усі шляхи для зловживання службовим становищем міських чиновників. Однак чи буде це зроблено поки невідомо.

На завершення зазначу, що спілкувався на цю тему із багатьма депутатами міської ради. Більшість з них пропонували зазслухати звіт горе-чиновника. Втім чи буде така можливість у депутатів, покаже час.

Автор: Віктор ФІТЬО
Джерело: Коломийська правда