друкувати


М.Вишиванюк представив нового ректора Прикарпатського університету І.Цепенду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-08 03:15:06

Новообраного та призначеного Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України ректора Прикарпатського національного університету Ігоря Цепенду представив викладацькому та студентському колективам 7 травня голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк.

Урочистості проходили в актовій залі вишу за участі колишніх ректорів Віталія Кононенка та Богдана Остафійчука. Михайло Вишиванюк зачитав відповідний наказ Міністерства за підписом міністра Дмитра Табачника і побажав молодому ректору «творчого натхнення, успіхів у піднятті Прикарпатського національного університету на ще вищу висоту».

«У мене немає сумніву, що ви це зробите», - сказав Михайло Вишиванюк, даруючи букет троянд Ігорю Цепенді.

Водночас голова облдержадміністрації щиро подякував колишнім ректорам Віталію Кононенку і Богдану Остафійчуку «за велику працю» по розвитку Прикарпатського національного університету, який досяг статусу національного.

Привітав нового ректора і голова обласної ради Олександр Сич.

Благословив на «плідну співпрацю з церквою, направлену, аби спільно служити великому українському народу» Митрополит Івано-Франківський Архієпископ Володимир (Війтишин) і подарував новому ректору Ігорю Цепенді церковну книгу про життя святих із побажаннями «не втратити, а здобути ще більший авторитет у колег і студентства».

Доктор філологічних наук, професор, академік АПН України Віталій Кононенко, вітаючи Ігоря Цепенду, відзначив його «твердий характер і поміркованість, толерантність і дипломатичний хист», без якого, за словами колишнього ректора, бути керівником такого потужного навчального закладу, як Прикарпатський національний університет, неможливо». А університету побажав «посилити вивчення іноземних мов», подбати про збільшення кількості кафедр і студентів, «щоб не перетворитися у педагогічний вуз».

Доктор фізико-математичних наук, професор Богдан Остафійчук, депутат обласної ради, також побажав своєму наступнику «підняти національний Прикарпатський національний університет на ще вищий рівень».

Голова Наглядової ради Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, народний депутат України Ігор Зварич, вітаючи нового ректора з офіційним міністерським призначенням подякував усім, хто кандидатував на цю високу посаду, бо вони, за його словами, «мали можливість сказати своє слово», представити своє бачення розвитку університету, і їхнє бачення, він сподівається, нинішній ректор врахує.

Довідково: Ігор Цепенда - доктор політичних наук, професор. Народився 18 жовтня 1964 року в м.Івано-Франківську. У 1986 році з відзнакою закінчив історичний факультет Прикарпатського педагогічного інституту ім. Василя Стефаника. У 1993 році у Київському державному університеті імені Тараса Шевченка захистив кандидатську дисертацію на тему «Українська національна освіта в Західній Україні. 1919-1939 рр. (політичний аспект)»; 1993-1996 рр. працював на посадах асистента, доцента кафедри історії України, заступником декана юридичного факультету; 1996-1999 рр. – ІІ, І секретар посольства України в Республіці Польща; 1999-2002 рр. – докторант Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України; 2002-2006 рр. – І секретар, радник з політичних питань посольства України в Республіці Польща. З вересня 2006 р. – проректор з міжнародного співробітництва Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. У травні 2009 року захистив докторську дисертацію на тему «Українсько-польські етнополітичні відносини 40-50-х років ХХ століття». Вибори ректора Прикарпатського нацуніверситету ім. Василя Стефаника відбулися 20 квітня. Доктор політичних наук, професор Ігор Цепенда набрав 158 голосів (або 52,7%) трудового колективу та студентів.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА