друкувати


У планах - створення Великого Карпатського бренду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-05-03 01:00:37

Семінар-нараду з розвитку виробництва на Прикарпатті екологічно чистої продукції провів наприкінці минулого квітня заступник голови облдержадміністрації Василь Брус.

Її учасниками були голова Асоціації «Чиста флора» із села Спас Коломийського району Михайло Стовп'юк, працівники головного управління агропромислового розвитку ОДА, представники міжнародного проекту технічної допомоги Україні, який реалізує дослідний інститут органічного сільського господарства (FIBL, Швейцарія), Асоціації «Біолан» (Україна), спеціалісти обласних профільних служб, представники виробників екологічно чистої продукції в області.

Василь Брус окреслив напрямки співпраці та розвитку екологічно чистого виробництва в області, вів мову про розроблення єдиної регіональної марки для її маркування.

Зазначалося: виробництво на теренах краю екологічно чистої продукції розглядається як один із пріоритетних напрямків розвитку економіки області. На Прикарпатті працюють чотири сертифіковані в Мінагрополітики сільськогосподарські підприємства, які виробляють екологічно чисту продукції: ТОВ «Уїзд» в Рогатинському районі, ТОВ АПФ «Роднік-Плюс» у Снятинському, фермерські господарства «Василишина» (Тисменицький район) і «Марук» (Тлумацький район). Ще двадцять господарств подали заявки на оформлення такого статусу.

За словами Михайла Стовп'юка, екологічно чисті продукти - це продукти, які сприймаються споживачем як безпечні для здоров'я, такі, що позитивно впливають на організм людини, в них відсутні небезпечні інгредієнти, і вони не справляють негативного впливу на довкілля при вирощуванні.

Як наголосив заступник голови ОДА Василь Брус, «Ринок екологічно чистих продуктів в області має певні особливості: він швидко зростає, що робить його особливо привабливим для Прикарпаття, де щорічно відпочиває понад мільйон туристів, які, безперечно, віддають перевагу екологічно чистим продуктам харчування; критерії віднесення товарів до екологічно чистих розпливчасті та неструктуровані, трактуються споживачами і продавцями по-різному, тому введення регіонального торгового бренду сприятиме чіткій ідентифікації споживачем якісній продукції з нашого регіону».

Особливу увагу обласна державна адміністрація приділяє насиченню ринку екологічно чистими продуктами харчування для дітей.

За статистичними даними, Івано-Франківська область входить до одного із небагатьох регіонів України, де ґрунти не забруднені до небезпечних меж і де можливе вирощування екологічно чистої продукції на рівні найсуворіших світових стандартів.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА