друкувати


Цими вихідними у Коломиї відбувся шостий фестиваль "Писанка"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-23 01:15:23

Цими вихідними у Коломиї відбувся шостий фестиваль «Писанка». Цього року захід отримав статус всеукраїнського і зібрав на Прикарпатті гостей з Дніпропетровщини, Хмельниччини, Закарпаття, Львівщини, Тернопільщини та Російської Федерації.

«Хотілося, щоб люди з цілого світу та України отримали на фестивалі натхнення і добрий заряд на увесь рік, - поділилася із журналістами начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради Уляна Мандрусяк. - Українська писанка - це символ нашого довголіття, відродження, добробуту, здоров'я».

Аби продемонструвати майстерність писанкового розпису та щедро поділитися нею з іншими, на Івано-Франківщину з'їхалися понад 300 писанкарів. Приміщення Народного Дому святково прикрасили писанки, оздоблені соломкою, бісером, смужками паперу, шкіри, бісером.

Кожен охочий мав можливість, відвідавши майстер-класи, створити і свою власну писанку.

30 творчих колективів з усіх районів Прикарпаття підготували для учасників фестивального дійства концертно-розважальну програму.

«Тішимося, що всі відгукнулися, бо люблять наші традиційні звичаї й обряди, - зазначила завідувач відділення фольклору та етнографії навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Стефанія Капустинська. - Відрадно, що є нові колективи. Із села Іванівка Рожнятівського району до нас приїхав вокальний ансамбль «Росинка», буде колектив із с.Гута Богородчанського району».

До організації фестивалю залучили велику кількість дітей різного віку. Цей факт отримав схвалення у голови облдержадміністрації, який погожого весняного дня завітав до рідної Коломиї.

«Завдяки цьому фестивалю збережемо національну українську традицію, - сказав журналістам Михайло Вишиванюк. - Це надзвичайно важливо, особливо у нашому шаленому, динамічному, глобальному світі. Якщо не будемо організовувати такі фестивалі, не зберігатимемо наші традиції, культуру, історію, ми розчинимося, нас роздмухає як порох, втратимо свою ідентичність і самих себе».

З цим погоджуються і організатори фестивалю. Вони запевняють, що з часом такий захід може набути статусу міжнародного.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА