друкувати


Івано-Франківськ – перше місто, де є пам’ятник пластунам

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-13 11:40:43

Івано-Франківськ став першим у світі містом, де відкрили пам’ятник пластунам. Ця урочиста подія відбулась сьогодні, 12 квітня у День сторіччя Пласту.

Бронзовий чотириметровий монумент «Пластунам, що не зламали своїх присяг» тепер знаходиться поблизу площі А.Міцкевича. Скульптор Володимир Довбенюк побачив цей пам’ятник у вигляді пластуна у старому однострої з наплічником за плечима, а на руці пластуна сидить орел.

На виготовлення пам’ятника пластуни потратили 120 тисяч грн. Збирали гроші на монумент не лише івано-франківські скаути. Долучились до збору коштів пластуни з Донеччини, Дніпропетровщини, українські студенти з Оксфорду та пластуни з Лондону. Власними силами зібрали 50 тисяч гривень. Решту суми виділила івано-франківська міська рада, яка майже наполовину складається з колишніх пластунів.

Відкривали пам’ятник урочисто під звуки трембіт та дріб барабанів. Пластун у однострої, наплічнику та з орлом символізував пластунів двадцятих років, які мужньо боролись за свободу України. На відкриття монументу з’їхались скаути зі всієї західної України.

Під час урочистостей організатори нагородили спеціальними статуетками 15 благодійників, які найбільше долучились до збору коштів для виготовлення та встановлення пам’ятника.

Автор: Вікторія БІЛА