друкувати


5 років тому на Прикарпатті створили обласну федерацію гандболу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2012-04-06 12:00:00

П’ять років тому на Прикарпатті створили обласну федерацію гандболу. Як розповідає її голова Володимир Левицький, коли починали, гандбольні секції діяли у двох районах області, нині гандболом займаються у п’яти райцентрах та Івано-Франківську. Здавалося б, така праця заслуговує на належну державну підтримку, натомість гандбол в області опинився на межі виживання.

«Недавно ми провели обласну спартакіаду в Рогатині, де взяли участь вісім команд, — розповідає Володимир Левицький. — Ще кілька років тому цього міста не було на гандбольній карті Прикарпаття. А зараз місцевий тренер Тарас Конопада вже виставив аж дві команди. Чудову організацію забезпечив директор місцевої ДЮСШ Володимир Білоус».

Цьогорічний міжнародний турнір у Городенці зібрав команди з шести міст України та Польщі

У Рогатині перше місце зайняла команда Городенки під керівництвом Богдана Алімана, другими стали гандболісти коломийського тренера Віктора Мороза, третіми — вихованці Володимира Гошулея з Коломийського району. Ці два райони вже традиційно є центрами розвитку ручного м’яча. Нині до них приєдналися Рожнятів (тренер Степан Волощук), Снятин (Сергій Ткач) і вже згаданий Рогатин. У Івано-Франківську групу хлопчаків 14-15 років тренує сам голова обласної федерації.

За словами Левицького, нині тренери, які займаються гандболом із дітьми, є ентузіастами. Адже ставку у 800 грн. тяжко назвати достойною оплатою такої роботи. Більше того, щоб вивезти дітей на змагання, наставники самі шукають спонсорів, винаймають автобуси, організовують харчування, і т. п.

Єдине місто, де гандбол займає провідні позиції — це Городенка. Тренер Богдан Аліман, якому цьогоріч виповниться 60 років, займається як з дівчатками, так і хлопцями. Близько десяти його вихованців нині грають у провідних гандбольних клубах України. А одинадцятикласниця Тамара Самботян недавно була на зборах разом з дорослою збірною України. І вже з першого разу своєю грою вона приємно вразила легендарного наставника нашої збірної Леоніда Ратнера.

До слова, у збірній України нині є ще одна прикарпатська гандболістка — воротар Вікторія Тимошенкова з Коломиї, яка на клубному рівні захищає кольори російського «Динамо» з Волгограду.

Чемпіонка Росії, воротар збірної України коломиянка Вікторія Тимошенкова

Два тижні тому в Городенці відбувся міжнародний турнір на призи місцевого мецената Романа Калина серед дівчат 1999‑2000 р.н. Участь взяли команди Городенки, Тернополя, Києва, Вінниці та польського міста Олш Дзіковіч. Прогнозовано перемогли городенківські дівчата.

За словами Левицького, в календарі обласної федерації — близько 40 змагань різного рівня. Натомість, цього року з невідомих причин гандболу урізали допомогу обласного бюджету — з минулорічних 30 тис. до 25 тис. грн.

«Ми працюємо та показуємо результат не завдяки, а всупереч, — говорить Володимир Левицький. — Федерація кілька років бореться, щоб бодай десь відкрили гандбольну спеціалізацію, проте марно. Нині двері прикарпатських вишів закриті для гандболістів, тому наші тренери виховують таланти для інших регіонів».

Хтозна, як розвиватиметься гандбол надалі. Володимир Левицький каже, що подумує закрити федерацію, яка, замість допомагати тренерам, сама ледь зводить кінці з кінцями. Сподіваємося, що до цього все ж не дійде, і прикарпатські чиновники від спорту не дадуть гандболу згаснути.

До теми:
З 29 березня по 4 квітня у Городенці відбувся фінал чемпіонату України з гандболу на призи клубу «Стрімкий м’яч» серед дівчачих команд. Втретє чемпіоном України стала команда місцевих дівчат, яку тренує Богдан Аліман.

Джерело: Газета «Репортер»